15 jaar geëist tegen grootste spion uit Nederlandse geschiedenis

door:
Raymon P. uit Den Haag is vrijdag in hoger beroep gegaan. Er is opnieuw 15 jaar tegen deze ‘spion’ geëist.

Raymon P. word gezien als de ‘grootste Nederlandse spion uit de recente geschiedenis’. Hij zou staatsgeheimen aan een Russisch echtpaar leveren dat vanuit Duitsland spioneerde voor Rusland, volgens het Openbaar Ministerie. Het gaat hierbij om geheime documenten van onder andere de EU en de NAVO.

De heer P. was werkzaam als medewerker visumzaken bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Pas toen het Duitse echtpaar was opgepakt kwam P. in beeld. Er werd namelijk het een en ander gevonden in hun woning, waardoor P. in beeld kwam. Andreas en Heidrun Anschlag,het Duitse echtpaar, zouden de ‘runners’ van P. zijn geweest. . Zij zouden Russische staatsburgers zijn, die door de Russische geheime dienst SVR  zijn gevormd tot speciale inlichtingenofficieren, ofwel spionnen.

De Duitse autoriteiten informeerden hun Nederlandse collegas. Er werd een onderzoek gestart en P. werd opgepakt op Schiphol toen hij een dienstreis ging maken. De Duitse autoriteiten hadden gelijk, want er werden honderden vertrouwelijke documenten van Buitenlandse Zaken gevonden in het huis van P. Ook is hij vorig jaar maart aangehouden op verdenking van spionage en omkoping na een FBI-onderzoek, waarbij tien Russische spionnen werden ontmaskerd.De bewijzen tegen de heer P. stapelen zich dus op en eerder werd hij al veroordeeld voor 12 jaar cel. De spion was het hier niet mee eens en ging hiertegen in beroep.

De verdachte hoorde bij een kleine groep spionnen die de Nederlandse staat en zijn bondgenoten ondermijnen, volgens de rechtbank.Hij moet hebben geweten wat voor schade hij aanrichtte, aldus de rechter. De verdachte had schulden volgens het OM, dit zou een van de redenen kunnen zijn waarom hij het gedaan heeft. Dankzij het spioneren kon hij namelijk zijn financiële gaten enigszins dichten. Waarschijnlijk heeft hij ruim 72.200 euro verdiend.

Lees meer over

spionage
raymon p.