‘De grootste medische strafzaak ooit’

door:
Maandag 4 november begint in Almelo de rechtszaak van de ‘grootste medische strafzaak in Nederland ooit’, namelijk die van Ernst Jansen Steur.

De ex-neuroloog staat terecht voor de schade die hij vanaf 1997 tot 2003 in Enschede heeft aangericht. Wanneer alle eenentwintig feiten bewezen worden kan hij maximaal twaalf jaar gevangenisstraf opgelegd krijgen. Begin volgend jaar volgt de uitspraak.

Jansen Steur wordt onder meer verdacht van tal van medische missers, zoals foute diagnoses en tenminste dertien onnodige hersenoperaties. Volgens het Openbaar Ministerie heeft hij levens verwoest en één vrouw aangezet tot zelfmoord na een slechtnieuwsgesprek. Ook heeft hij geld verduisterd en veelvuldig valsheid in geschrifte gepleegd, aldus het OM.

In januari dit jaar werd ontdekt dat hij als neuroloog in Duitsland werkte. Deze ontdekking leidde tot direct ontslag van Jansen Steur en aanscherping van registratie voor medici.

Onlangs bekende Jansen Steur dat hij inderdaad 88.000 euro heeft verduisterd. Hij gebruikte geld van een stichting voor neurologisch onderzoek “om er ruim van te leven”. Hij weet naar eigen zeggen niet waarom hij dat deed; “Dat is jatten. Om niks. Ik had het helemaal niet nodig. Het is wezensvreemd, afwijkend gedrag.” De oorzaak van dit gedrag was wellicht zijn verslaving aan medicijnen, zoals hij zelf zegt. Hij wil nu zijn gezicht laten zien en volledige openheid van zaken geven: “verantwoording afleggen en zelf antwoord geven op vragen die er zijn.” Jansen Steur geeft aan dat hij momenteel depressief is en bang voor gevangenisstraf. Ook is hij gespannen en nerveus voor de rechtszaak. Hij is bezorgd over de reactie van ex-patiënten, belangstellenden en media die bij de zittingen zullen zijn. “In zulke zaken kan van alles gebeuren.”

Dit is misschien ook wel de reden dat Jansen Steur niet wil dat zijn stem wordt opgenomen tijdens de rechtszaak. Sinds begin dit jaar is de richtlijn versoepeld voor media die opnames willen maken tijdens de rechtszaken. Voorwaarde is wel dat beide partijen geen bezwaar hebben tegen die opnames. De officier van justitie heeft geen bezwaar tegen het maken van opnames, maar de advocaat van Jansen Steur gaf aan dat wel te hebben. De opkomst, opening, voordracht van de tenlastelegging, het requisitoir en het pleidooi mogen wel worden opgenomen.

Lees meer over

medisch
Ernst Jansen Steur