AOW-leeftijd sneller omhoog

door:
De snellere verhoging van de AOW-leeftijd gaat door. Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken kreeg voor dat plan de steun van vier oppositiepartijen: SGP, CDA, D66 en GroenLinks. Die steun heeft ze nodig om het voorstel uiteindelijk ook door de Eerste Kamer loodsen.

Het plan de AOW-leeftijd sneller te verhogen had al de steun van coalitiepartijen VVD en PvdA. In Klijnsmas plannen wordt de AOW-leeftijd versneld verhoogd, naar 66 jaar in 2018 en 67 jaar in 2021.

 In het oorspronkelijke tempo zou de AOW-leeftijd pas in 2023 op 67 uitkomen. Het plan was aangekondigd in het regeerakkoord en moet de schatkist in totaal 3,6 miljard euro opleveren.

Klijnsma moest, om de oppositie mee te krijgen, wel wat aanpassingen doen aan haar oorspronkelijke plan. Er komt nu een ruimere overbruggingsregeling voor mensen die na 1 januari 2013 met VUT of prepensioen gingen.

Ook beloofde ze de regeling te verlengen tot 1 januari 2023. Die twee beloftes kosten haar 53 miljoen euro, waarvoor ze in mei een financiƫle dekking op haar eigen begroting moet vinden.

SP, PVV, 50Plus en ook de bevriende oppositiepartij de ChristenUnie zijn tegen de snellere verhoging.

Het opnieuw verhogen van de AOW-gerechtigde leeftijd lijkt op vals spel. Dat zei SP-Kamerlid Ulenbelt in een debat in de Tweede Kamer. Hij wees erop dat mensen die bijna klaar zijn met werken de eindstreep steeds verder zien verschuiven.

Kamerlid Schouten van de ChristenUnie zei dat de overheid betrouwbaar moet zijn. Zij zei dat er in 2012 is afgesproken dat een wijziging van de AOW-leeftijd een invoertermijn moet hebben van vijf jaar zodat mensen erop kunnen anticiperen. Dat deze afspraak nu is geschonden is iets wat voor mijn partij eigenlijk niet mee te maken is, aldus Schouten. 

Lees meer over

leeftijd
pensioen
aow