Bestuursjaar bij de JFR: ‘The sky is the limit!’

Vrienden voor het leven, een groot netwerk en onvergetelijke momenten

Door: Laura Stoffer, Lisanne Hamer en Don Collin

Het jaar vliegt voorbij. Zo is de klok het afgelopen weekend weer een uur vooruitgezet, is de lenteperiode weer begonnen en zitten de studenten alweer in blok zes. Met nog ruim twee maanden voor de boeg nadert ook het bestuursjaar van het 59e bestuur zijn einde. Hoog tijd om aan de hand van een aantal vragen samen met Laura, Lisanne en Don terug te blikken op hun ervaringen en hoogtepunten van hun bestuursjaar bij de JFR. 

 

Wat vond je het leukst het afgelopen jaar?

Laura:

Als ik terugkijk op het afgelopen jaar, vind ik het vooral heel tof dat we veel broertjes en zusjes hebben leren kennen. Broertjes zijn de andere Rotterdamse studieverenigingen. Zusjes zijn de andere juridische faculteitsverenigingen, die zitten verspreid over het hele land. Iedere vereniging organiseert een constitutieborrel, waarbij zij andere verenigingen in de gelegenheid stellen hen te feliciteren met hun aanstelling. Op die manier kom je dus op allemaal verschillende plekken in zowel Rotterdam als in de rest van Nederland. Het is erg leuk om al deze andere enthousiaste mensen te ontmoeten en om nieuwe vriendschappen te zien opbloeien. Zo ben ik afgelopen jaar al op vele plekken in het land geweest, waar ik samen met andere verenigingen heb mogen proosten op hun bestuursjaar. Door het contact met de broertjes en zusjes word je ook voor evenementen buiten je eigen vereniging uitgenodigd: over drie weken staat er een lustrumgala met overnachting in Nijmegen gepland en over vier weken gaan we naar Utrecht voor het beruchte LOJFV (Landelijk Overleg der Juridische Faculteitsverenigingen). Op het moment van schrijven hangt mijn bestuurspak alweer klaar, die ik vanavond aantrek naar de constitutieborrel van het nieuwe Eurekaweek bestuur. 

Lisanne: 

Wat ik het leukste vind van afgelopen jaar zijn alle grote evenementen die je als bestuur neer mag zetten. Helemaal als Commissaris Interne Betrekkingen ben je betrokken bij veel grote evenementen zoals de Skireis, Ouderejaarsreis en het Gala. Daarnaast is het ook leuk om je bestuursgenoten bezig te zien met bijvoorbeeld het Symposium en de Meesterweek! In een bestuursjaar is eigenlijk niks te gek en mag je heel veel, de uitgelezen kans dus om samen met je commissies fantastische evenementen neer te zetten. Na deze evenementen haal ik de meeste voldoening uit de positieve reacties van leden! 

Don: 

Hetgeen waar ik met trots op terugkijk, is dat ik het afgelopen jaar een erg groot juridisch netwerk heb opgebouwd. Ik heb veel nieuwe mensen leren kennen, al dan niet werkzaam binnen het juridische werkveld. Zo heb ik diverse kantoren, zoals Houthoff en Lexence, veel beter leren kennen tijdens de besturendagen die zij organiseren. Door vaak en op een interactieve manier met een kantoor in contact te staan, ontdek je veel beter de sfeer die op een kantoor heerst. Daar komt bij dat ik in de hoedanigheid van Commissaris Onderwijs veel belangrijke personen binnen onze faculteit heb leren kennen. Denk daarbij aan het onderwijsbestuur en de decaan. 

 

Wat neem je mee uit je bestuursjaar?

Laura: 

Tijdens mijn bestuursjaar ben ik erachter gekomen dat het juridische werkveld erg groot is. Door het contact met de bedrijfswereld heb ik geleerd dat er meer bestaat dan alleen de klassieke togaberoepen, die vaak worden gekoppeld aan rechten studeren. Ik heb gedurende het uitoefenen van mijn functie veel kantoren en instanties voorbij zien komen en heb regelmatig de gelegenheid gehad om dieper in te gaan op al hun werkzaamheden. Doordat ik afgelopen jaar meer kennis heb gemaakt met het bedrijfsleven, heb ik mijzelf ook meer op professioneel werkgebied ontwikkeld. ‘Belangst’ is verleden tijd!

Lisanne: 

Wat ik zeker meeneem uit mijn bestuursjaar is dat ik vijf nieuwe vrienden voor het leven heb gemaakt. Vanaf het eerste moment dat je elkaar ziet, de BestuursBekendmakingsBorrel, leer je elkaar onwijs goed kennen. Je voelt al snel dat dit de groep is waar je het hele jaar mee doorbrengt en je deelt direct lief en leed met elkaar. Je zit het hele jaar met elkaar op kantoor en je maakt de gekste en vooral de leukste dingen mee. Dat schept een enorme band! 

Don: 

Wat ik vooral meeneem uit mijn bestuursjaar is de persoonlijke groei die ik het afgelopen jaar heb doorgemaakt. Je doet vaardigheden op die je niet leert als je dit bestuursjaar niet zou doen. Dat loopt uiteen van hele ‘simpele’ taken, zoals het opstellen van een professionele mail, tot de wat meer ‘complexere’ taken, zoals het leiden van een vergadering. Je doet in een relatief korte tijd veel ervaring op. Veel van deze ervaring zal nuttig zijn voor mijn loopbaan na dit bestuursjaar. 

 

Wat is iets dat je van tevoren niet had verwacht?

Laura: 

Wat ik niet had verwacht, is dat het bestuursjaar direct begint. Het nieuwe f.t. bestuur zal 18 mei worden gekozen en dan ook direct bekend worden gemaakt. Vanaf deze dag zullen zij als (f.t.) bestuurder door het leven gaan. Hierna volgt een periode waarin wij ze zullen inwerken en klaar zullen stomen voor een fulltime jaar. Het is een rollercoaster waar je aan begint en je dagen zijn gevuld met borrels, inwerksessies en evenementen. Daarnaast leer je al snel de nieuwe f.t. broertjes en zusjes kennen waarbij ook de eerste kennismakingen worden ingepland. 

Lisanne: 

Wat ik niet had verwacht, is dat je eigenlijk helemaal geen idee hebt wat je functie precies inhoudt. Voordat je solliciteert lees je je natuurlijk goed in. Al snel kwam ik erachter dat het veel meer inhoudt dan het beeld dat je van tevoren in je hoofd had. Zelfs na het inwerken weet je nog niet alles. En dat is oké! Je blijft steeds nieuwe dingen ontdekken en je leert het hele jaar door het gewoon te doen. In het begin kan dat erg aanvoelen als ‘bluffen’, maar al snel merk je dat je groeit in je functie en dat je steeds beter zicht krijgt op hetgeen je nou eigenlijk aan het doen bent. Daarnaast word je het hele jaar begeleid door je Raad van Commissarissen, twee voorgangers waar je maandelijks mee bijpraat en waar je tussendoor al je vragen aan kan stellen.

 

Wat is een misvatting over het doen van een bestuursjaar?

Laura: 

Dat er geen of een geringe tegemoetkoming is voor het doen van een bestuursjaar. Een bestuursjaar kost nou eenmaal geld en je zal onvermijdelijk kosten moeten maken, zoals je bestuurspak. Toch word je hier wel in tegemoetgekomen door de universiteit. Als bestuurder ontvang je namelijk een bestuursbeurs, die verspreid over het gehele jaar wordt uitgekeerd. Daarnaast ontvang je eenmalig een pakvergoeding, die een gedeelte van de kosten van je pak dekt. Zelf werk ik zo nu en dan in de weekenden om wat bij te verdienen, en met een beetje tactisch plannen is dit prima vol te houden! 

Don: 

Voordat ik heb gesolliciteerd, had ik sterk het gevoel dat je een jaar van je leven opgeeft voor de JFR. En in zekere zin is dat ook zo. Je gaat je een jaar lang inzetten voor een vereniging en voor haar leden. Toch kan ik nu zeggen dat het geen jaar is dat je opgeeft, maar een jaar is dat iets toevoegt. Je functie is je taak voor een heel jaar lang, waarin je jezelf leert kennen, praktische vaardigheden opdoet en ontzettend veel nieuwe mensen leert kennen. Dat betekent niet dat daarbuiten niets meer is. Je kan zeker nog sporten, naar het terras met vrienden of een weekendje weg met je huisgenoten. Je zal dit alleen goed moeten plannen. 

 

Wat zou je mee willen geven aan het nieuwe bestuur? 

Laura: 

Wat ik zou willen meegeven aan het nieuwe f.t. bestuur is om niet bang te zijn fouten te maken! Bedenk dat je er niet alleen voor staat, maar dat je zes medebestuurders hebt die jou kunnen helpen. Samen zet je de vetste evenementen neer en bepaal je de koers van de JFR. Volgend jaar is het lustrum, tijd om extra uit te pakken. Vergeet tijdens het organiseren en werken ook vooral niet om te genieten, want voordat je het weet sta je alweer op de Wissel Algemene Ledenvergadering!

Lisanne: 

Wat ik graag zou willen meegeven is iets wat ook vaak tegen mij is gezegd toen ik net begon aan mijn bestuursjaar: geniet van elk moment! Het is een jaar waarin je met je beste vrienden aan het roer staat van een vereniging, iets dat je niet snel weer mee zal maken. Daarnaast zijn ook de minder leuke momenten onwijs leerzaam. Voor je het weet, is het alweer mei en ben je bezig met de sollicitaties voor het nieuwe bestuur. Pas als je denkt dat je niet méér kan genieten, geniet je genoeg!

Don: 

Wat ik mee zou willen geven aan het volgende bestuur is dat ze alle mogelijkheden met beide handen moeten aanpakken. The sky is the limit! Alles is mogelijk en laat vooral al je creativiteit los op de JFR. 

De bestuurssollicitaties voor het 60e f.t. bestuur zijn nu geopend en lopen tot 10 april! Mocht jij twijfelen over een bestuursjaar of meer informatie willen, schroom dan vooral niet om een mailtje te sturen naar intern@jfr.nl of gewoon binnen te wandelen op ons kantoor (Sanders LB-121).