Cursus cartoontekenen bij boekhandel Donner afgelast wegens aanslagen

door:
Boekhandel Donner aan de Coolsingel heeft na veel twijfel een cursus cartoontekenen, die zondag in de winkel zou plaatsvinden, afgelast. De aanleiding van dit besluit was de dreiging van een mogelijke aanslag. De boekwinkel meldt dat de winkel de veiligheid van de klanten niet kan garanderen. De winkel nam dit besluit na de aanslagen in Denemarken waar dit weekend twee doden vielen. Een doelwit was een cultureel centrum waar een bijeenkomst over vrijheid van meningsuiting werd gehouden. Bij deze bijeenkomst was de Zweedse Mohammed-cartoonist Lars Vilks aanwezig.

De Rotterdamse boekhandel had voor de cursus een uitnodiging gestuurd met de tekst: ‘’bewapend met HB-potlood het extremisme te lijf’’. Twee bekende cartoonisten ,Guido de Groot en Vincent in ’t Hoofd, zouden de cursus geven. Vrijheid van meningsuiting zou het thema van de bijeenkomst zijn. Volgens de directeur waren de klanten al bezorgd over de veiligheid, ze vroegen dan wel niet met een knipoog al naar de veiligheid van de bijeenkomst. ‘’ Achteraf had ik die tekst misschien anders moeten stellen, maar toen hadden we Denemarken nog niet’’, aldus directeur Van de Wetering.

‘’Toen de omvang van die aanslag bij mij was ingedaald, moesten we het wel over de veiligheid hebben’’, aldus de directeur. De enige mogelijkheid om in te kunnen staan voor de veiligheid van de cursisten, het personeel en de klanten was het plaatsen van een veiligheidscordon. De directie was van mening dat  er dan zelfs geen volledige veiligheid te garanderen was en daarom moest de boekhandel zijn cursus annuleren. ‘’Wij zijn gezwicht’’, aldus Van de Wetering.

De directie van de boekhandel heeft op zijn site een statement geplaatst. Daarin staat dat de directie van Donner met zeer gemengde gevoelens heeft besloten de spoedcursus cartoontekenen af te gelasten.De directie kan niet voldoende in staan voor de veiligheid van de klanten en de medewerkers in de winkel tijdens de cursus. En een veiligheidscordonpast niet bij het oorspronkelijke doel van de middag: ‘een cursus cartoontekenen voor alle leeftijden’.