Ernst Jansen Steur overschatte zichzelf

door:
Gisteren vond de eerste van zestien zittingsdagen rondom de grootste medische strafzaak ooit in Nederland plaats in Almelo. De eerste zitting richtte zich vooral op de verduistering en verdenking van valsheid in geschriften door verdachte Ernst Jansen Steur.

Ex-neurloog Jansen Steur staat terecht voor onder meer het stellen van verkeerde diagnoses bij meerdere patiënten. Hij heeft tijdens de rechtszaak toegegeven dat hij recepten vervalste, medicijnen lospeuterde bij de apotheker voor eigen gebruik en rapporten van Alzheimer-testen opmaakte die hij helemaal niet heeft uitgevoerd. Volgens hem was dit allemaal het gevolg van zijn verslaving aan kalmeringsmiddelen en antidepressiva en het gevoel van ‘overwaardering’ van zichzelf dat de verslaving met zich meebracht.

Jansen Steur zou de receptenblokken van collega’s gebruikt hebben om voor zichzelf medicijnen uit te schrijven. Eén van die neurologen dacht dat een junk zijn receptenblok had gestolen, maar al snel bleek dat Jansen Steur bij de apotheker aan de balie stond met een recept voor slaapmiddelen. De ex-neuroloog vertelde de rechters dat hij het toen helemaal niet zo verkeerd vond wat hij deed. Ook verwijt hij zijn omgeving dat die niet ingegrepen heeft toen duidelijk werd dat hij verslaafd was.

Inmiddels wenst Jansen Steur weer gewoon Jansen genoemd te worden. Door zijn gevoel van overwaardering plakte hij namelijk de achternaam van moederskant Steur achter zijn eigen achternaam. Ook gaf hij zichzelf uit voor hoogleraar, terwijl hij dat helemaal niet was. Hij vond toen dat hij gezien zijn expertise die titel verdiende. Jansen Steur ziet nu in dat zijn gedrag destijds afwijkend was: “Ik was de weg kwijt.” Het feit dat hij receptenblokken van collega’s gebruikte zou hij nu anders waarderen – hij noemt het overigens geen diefstal –, en de 88.000 euro die hij uit zijn eigen onderzoeksstichting Lewy Body Project ontvreemdde, heeft hij terugbetaald. Wel bestrijdt hij de hoogte van het bedrag dat hij voor ‘oneigenlijk gebruik’ aanwendde.

Benadeelden die vandaag aanwezig waren in de rechtbank beaamden de zelfoverschatting van de ex-neuroloog. “Hij is nog steeds zo arrogant als voorheen” en “Hij denkt dat hij Onze Lieve Heer zelf is” klonk het onder meer door zijn ex-patiënten. Zij noemden Jansen Steur gevaarlijk omdat hij zo lang zijn werk heeft kunnen doen.

In februari volgend jaar moet duidelijk worden of en welke straf Jansen Steur opgelegd krijgt. Wanneer alle feiten bewezen worden kan hij maximaal twaalf jaar gevangenisstraf opgelegd krijgen.

Lees meer over

medisch
Ernst Jansen Steur