Ex-agent veroordeeld voor bedreiging zwerver

door:
Een voormalig politieagent die een Poolse zwerver op een afgelegen plek liet uitstappen, knielen en met zijn vuurwapen bedreigde, heeft daarvoor 9 maanden celstraf gekregen. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag dinsdag in hoger beroep bepaald. Terwijl de man geknield op de grond zat, zette hij een schep naast hem in de grond. Uiteindelijk liet hij de man achter.

Het incident vond plaats in 2009 in Moerkapelle. De zwerver lag te slapen op eenkinderspeelplaats in Bleiswijk. Hij werd wakker gemaakt en in een politieautomeegenomen naar een afgelegen plek. Een tweede ex-agent kreeg eenvoorwaardelijke taakstraf van 240 uur. Hij bleef bij de auto staan, terwijl deandere agent de zwerver bedreigde.

De rechtbank veroordeelde de mannen eerder tot celstraffen van 6 maanden ,waarvan de helft voorwaardelijk 3 maanden en 240 uur werkstraf. In het hoger beroep had het Openbaar Ministerie (OM) 9 maanden celstraf,waarvan 3 maanden voorwaardelijk geëist tegen één van de agenten. Tegen deandere man eiste het OM een voorwaardelijke celstraf van 3 maanden en 240 uurwerkstraf.

Zwijgen
De Pool had al vaker voor overlast gezorgd. Volgens het OM zouden beideverdachten het probleem wel even oplossen. De Pool moet hebben gedacht dat zijn laatste uur was geslagen, zei de aanklager 2 weken geleden.

De agenten zwegen lange tijd over het incident. Maar binnen het korps dedensteeds meer verhalen de ronde. Daarom stapte een van de twee naar zijn leidinggevende. De Pool was toen al weer teruggekeerd naar eigen land. Hij werd daar opgespoord voor het onderzoek. Beide agenten werden na het voorval ontslagen. Een van hen vindt dat ontslag veel te zwaar. Hij procedeert daarmomenteel nog over.