Geen dataverzoeken meer zonder Europese toestemming

door:
NUtech bericht over een nieuw EP-voorstel, waardoor Europa in de toekomst toestemming geven voor het inwilligen van dataverzoeken door buitenlandse geheime diensten.

Wat er nu gebeurt is dat Amerikanen data opvragen en dat de Europeanen niet kunnen weigeren, aldus Judith Sargentini tegen nieuwswebsite NU.nl/tech.

De GroenLinks-Europarlementariƫr presenteerde vandaag een voorstel tot betere bescherming van de data van Europeanen en de oprichting van een Europese cloud. Zo ziet zij graag gerechtelijke tussenkomst door Europese, nationale rechters als waarborg voor een zorgvuldig belangenafweging in de behandeling van dataverzoeken van buitenlandse inlichtingendiensten, zoals de Amerikaanse NSA.

style=float:

Europese burgers zijn in recente maanden opgeschrikt door de openbaarmaking dat de Amerikaanse inlichtingendienst NSA middels een verscheidenheid aan spionageprogrammas, waaronder PRISM, op zeer grote school niet-Amerikanen bespioneert en data opslaat voor analyse. Vaak geschiedde dit zonder tussenkomst van rechters en zonder medeweten van Europese overheden. Wel is later onder andere bekend geworden dat de Britse inlichtingendienst GCHQ met de Amerikanen samenwerkt aan het onderscheppen van dataverkeer op transatlantische glasvezelverbindingen waar een substantieel deel van het internationale dataverkeer door wordt geleid.

Nu is het zo dat de Facebooks en Twitters van deze wereld vooral aan Amerikaanse wetten moeten voldoen, de Europarlementariƫr wil dat Europese wetten centraal komen te staan als het gaat om Europese gebruikers.

Lees het volledige artikel op NU.nl -- http://www.nu.nl/tech/3578726/europese-toestemming-nodig-dataverzoeken-vs.html