Geen hoofddoek, keppeltje of kruisje bij het journaal

door:
‘’Goedenavond, deze avond in het acht uur journaal’’. Met deze woorden begint bijna elk acht uur journaal bij de NOS. Deze woorden worden meestal uitgesproken door een hippe presentator/presentatrice die door het decor van de NOS heen wandelt. Echter, er is nog geen enkele nieuwslezeres met een hoofddoekje. Zou dat de objectiviteit van het nieuws aantasten?

De omroepenbazen van de omroepen NPO,RTL en SBS melden dat zij het geen probleem vinden om een nieuwslezeres met een hoofddoek aan te nemen.De omroepenbazen hebben dit tijdens het besloten evenement Broadcast media Society gemeld.Een hoofddoek is geen bekend fenomeen op de Nederlandse televisie. De omroepbazen zijn van mening dat dit onbewust gaat.

Maar tast het ook de objectiviteit van het nieuws aan? Een hoofddoek is onlosmakelijk verbonden met de Islam. Natuurlijk denken wij gelijk aan de Islam bij een hoofddoek, maar doen wij dat ook niet bij een keppeltje of een kruis. Jan Slagter, omroepbaas van omroep MAX, liet weten dat hij de hoofdoekjes wel zal weren, net als de kruisjes en de keppeltjes. Omroep Max moet volgens Jan Slagter neutraal blijven, vooral het nieuws en uitzendingen. Marcel Gelauff, hoofdredacteur van NOS Nieuws, laat zich ook over de kwestie uit. ‘’In principe kan iedereen bij NOS Nieuws presenteren, als je het vak beheerst natuurlijk, en het is belangrijk om divers te zijn. Dat zie je ook terug als je naar onze presentatoren kijkt’’, aldus de omroepbaas. Volgens de omroepbaas moet de eigen politieke of religieuze overtuigingen moet niet afleidend zijn, dat zou de neutrale positie van het NOS Nieuws aantasten.

Het lijkt dus dat niet de integratie, maar de objectiviteit van het nieuws voorgaat.

Lees meer over

geloof
journaal