Grootschalig onderzoek naar kindermisbruik in Groot-Brittannie

door:
In Groot-Brittannie is een onderzoek genaamd Operation Hydrant. Onder ruim 1.400 verdachte wordt onderzocht of ze zich schuldig hebben gemaakt aan kindermisbruik. Onder de verdachten zitten ook een aantal bekende personen uit de entertainmentindustrie en de politiek.

De operatie onderzoekt de link tussen kindermisbruik door bekende personen en bundelt alle lopende zaken samen. De operatie is gestart in 2014 door de National Police Chiefs Council (NPCC). In totaal lopen er onderzoeken naar misbruik in 154 scholen, 75 opvanghuizen voor kinderen, 40 religieuze instellingen, 14 medische instellingen en 11 gemeenschapsgroepen, 9 in gevangenissen voor jongeren en 28 andere plekken waaronder militaire gebouwen in Groot-Brittannie. Het onderzoek loopt naar oude zaken van kindermisbruik maar ook recentere zaken worden er bij betrokken. 

Simon Bailey leidt de operatie en waarschuwt dat het aantal slachtoffers nog verder in de duizenden kan gaan lopen. Hij geeft aan de groei van het aantal slachtoffers van kindermisbruik niet alleen komt doordat meer slachtoffers zich melden. Het aantal meldingen van kindermisbruik is nu 71% meer dan het in 2012 was. 

Bailey waarschuwde al eerder voor het internet, volgens hem zijn er op het internet veel mogelijkheden waardoor er misbruik zal plaatsvinden. Er zijn steeds meer mensen die filmpjes en live-streams op het internet zetten. 

In 2012 werd bekend dat de voormalig radio- en televisiepresentator Jimmy Saville waarschijnlijk meer dan duizenden kinderen misbruikt zou hebben. Hij gebruikte zijn bekendheid waardoor hij makkelijker misbruik kon maken, want niemand verdacht hem daardoor. Het zou in die zaak zijn gegaan om ongeveer 700 slachtoffers, al zal het waarschijnlijk onmogelijk zijn om ooit het precieze aantal te weten. Werknemers van de programmas waar hij in zat zouden de andere kant op hebben gekeken en dus zo hebben toegestaan, dat hij in zijn kleedkamer kinderen kon misbruiken. Saville was al overleden voor de zaken aan het licht kwamen. 

Volgens Bailey zorgde het schandaal rond Saville voor een toename in het aantal meldingen dat werd gemaakt. 

Lees meer over

onderzoek
kindermisbruik