Het gevaar van datingapp Tinder

door:
Tegenwoordig draait alles om sociale media. Ik denk dat wij een groot deel van onze tijd steken in het bekijken van andermans profielen op Facebook, de nieuwste foto’s bekijken op Instagram en tussendoor willen we ook graag tijd steken in het vinden van onze grote liefde op Tinder, alhoewel je daar je vraagtekens bij kunt zetten. Recentelijk kwam namelijk in het nieuws naar voren dat de populaire datingapp Tinder helemaal niet zo onschuldig is als het lijkt.

Vaak uit verveling denk je, laat ik ook eens eens kijkje nemen op Tinder. De app is namelijk makkelijk te downloaden op onze smartphones en een paar klikken hier en daar en je kunt beginnen met ‘swipen’. Toch bleek onlangs dat het niet zo onschuldig is als het lijkt. Het aanmaken van een account op Tinder is namelijk gekoppeld aan je Facebookprofiel. Om dit te doen, sta je daarnaast tevens toe dat Tinder je e-mailadres, profielnaam, vriendenlijst, geboortedatum, geslacht, arbeidsverleden, seksuele voorkeur, foto’s, video’s en vind-ik-leuks gebruikt van je Facebook profiel. Dit lijkt nog onschuldig, want wat kan Tinder daar nou mee doen? Nou, behoorlijk veel! Door deze privacygegevens over te nemen behoudt Tinder zich het recht voor om deze gegevens door te sturen aan derden. Hierbij kan men denken aan adverteerders en handelaren in persoonsgegevens. Dit kan men al een behoorlijke inbreuk op je privacy noemen.

De vraag is dan ook of dit juridisch allemaal wel is toegestaan. De Consumentenbond heeft hier onderzoek naar gedaan en kwam tot de conclusie dat Tinder te vage en te breed geformuleerde privacyvoorwaarden heeft gehanteerd. De manier hoe zij hun privacyvoorwaarden inkleuren is dus juridisch niet toegestaan. In deze voorwaarden geven de gebruikers namelijk toestemming om van alles te laten doen met hun persoonlijke gegevens. Het blijft zelfs niet bij foto’s en video’s, maar ook de berichten over en weer naar elkaar kunnen worden doorgestuurd naar derde partijen. De directeur van de Consumentenbond vind dit extra kwalijk omdat kinderen vanaf 13 jaar al gebruik kunnen maken van Tinder. Op deze leeftijd zijn kinderen zich niet bewust van de ernst van dingen, dus is dit een extra kwalijke zaak. Daarnaast is het mogelijk dat Tinder zijn privacyvoorwaarden aanpast zonder gebruikers daarover in te lichten.

De bedoeling is nu dat de Consumentenbond de toezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens gaat informeren over de resultaten van het onderzoek. Verder gaat gekeken worden hoe ze Tinder hierop kunnen aanspreken. Voor nu zou ik alle Tinder-gebruikers adviseren om maar niet al te gekke dingen via Tinder te versturen, want het zou zo maar kunnen dat dit in verkeerde handen komt.