Injecties bij executies misschien strijdig met Grondwet

door:
In de Verenigde Staten heeft het Hooggerechtshof de executie van meerdere gevangen voorlopig uitgesteld. Drie gedetineerden zouden aanvankelijk met een injectie worden geëxecuteerd, maar omdat er veel commotie ontstond over het middel dat gebruikt zou worden bij de voltrekking van de doodstraf is dit proces tijdelijk stopgezet.

Eerder hadden de drie gevangenen het Hooggerechtshof zelf al gevraagd om de gebruikte methode te onderwerpen aan een onderzoek, waarbij een hogere rechter moest toetsen of het middel Midazolam niet strijdig zou zijn met de Grondwet. Het middel zou wellicht niet meer van deze tijd zijn en de optredende effecten zouden wreed en barbaars zijn.

De drie gevangenen zelf hebben verklaard dat het middel niet genoeg zou verdoven. Nu de executie is uitgesteld en het onderzoek loopt, zullen de drie gevangenen in ieder geval niet met dit middel aan hun einde komen. Wel bestaat de mogelijkheid dat het Hof de doodstraf op een andere manier voltrekt.

Vorig jaar ontstond er discussie over het middel Midazolam na de mislukte executie op Clayton Lockett. Nadat het middel werd toegediend, duurde het nog bijna een uur voordat hij uiteindelijk overleed. De volgende executie met dit middel vond plaats op 16 januari jl., toen Charles Warner met Midazolam om het leven werd gebracht. Ook hij leefde nog ruim twintig minuten en was hij nog lange tijd bij bewustzijn. Zijn laatste woorden waren dan ook dat zijn lichaam in brand stond en hij niemand anders dit gevoel zou toewensen. Een burn-out in de meest pure vorm van het woord.