Jonge advocaten enorm tevreden over baan ondanks hoge werkdruk

door:
De hoge werkdruk van veel advocatenkantoren lijkt nauwelijks invloed te hebben op het jonge personeel dat er werkt. Maar liefst 85 procent van deze jonge advocaten geeft aan zeer content te zijn over zijn beroepssituatie. Dt blijkt uit een landelijk onderzoek van de Stichting Jonge Balie Nederland (SJBN) en arbeidsongeschiktheidsverzekeraar Movir. De persoonlijke arbeidsomstandigheden en de balans tussen werk en privéleven spelen daarbij een cruciale rol. Uit het onderzoek blijkt verder dat zelfstandige advocaten tevredener zijn dan advocaten in loondienst.

De SJBN en Movir onderzoeken jaarlijks het welzijn van deze beroepsgroep. Alle advocaten die in september minder dan zeven jaar beëdigd waren, ontvingen voor dit onderzoek een online uitnodiging van de SJBN. Met 979 respondenten levert de enquête, net als vorig jaar, weer betrouwbare informatie op het gebied van tevredenheid en bespreekbaarheid van werkdruk en stress. Hieronder de cijfers.

Uit de enquête blijkt onder andere dat het werkplezier onder jonge advocaten flink is gestegen (van 78 procent naar 87 procent). Zowel bij advocaten in loondienst als bij zelfstandige advocaten is het plezier toegenomen ten opzichte van 2012. Van alle advocaten geeft zelfs 85 procent aan zeer tevreden te zijn over zijn beroep. Slechts een kleine drie procent geeft aan ontevreden te zijn.

Desalniettemin is de werkdruk onder advocaten nog steeds vrij hoog. 90 procent van de ondervraagden werkt meer dan 40 uur in de week, een kwart zelfs meer dan 50 uur. Als de werkdruk goed bespreekbaar is, wordt dit volgens SJBN echter niet als een probleem ervaren. Ruim de helft van de advocaten (58 procent) vindt dat privéomstandigheden, stress en werkdruk goed bespreekbaar zijn.

SJBN voorzitter Eline Schiebroek en Movir directeur Louis van Drunen zijn dan ook gematigd tevreden over de resultaten. Alleen de werkdruk zal volgens beiden echt omlaag moeten. Schiebroek vindt het vooral positief dat advocaten niet zo gauw van beroep veranderen. Het merendeel van de jonge advocaten ziet zichzelf over vijf jaar nog altijd werken in de advocatuur. Dat is een positief gegeven.