Merkwaardige straf voor Indiase vrouw

door:
?Zaterdagavond heeft een Indiase vrouw een wel erg merkwaardige straf gekregen. Op het dorpsplein moest zij haar kleding uittrekken. Vervolgens werd ze een uur lang op een ezel door haar dorp gereden met een door houtskool zwartgemaakt gezicht. De 45-jarige vrouw kreeg de straf, omdat zij volgens de dorpsraad haar neef zou hebben vermoord.

The Times of India verklaart dat na een vergadering van de Panchayat, een lokaal zelfbestuur, besloten werd dat de vrouw haar neef vermoord had. Het bewijsmateriaal hiervoor was echter al vernietigd voordat de politie op de hoogte was van de dood van de man. De familie had het lichaam al gecremeerd.

De Panchayat zagen de parade als een passende straf. Ze werd een uur lang naakt op een ezel door haar dorp gereden. De vernederende straf vond plaats in de deelstaat Rajasthan, een gebied in het noordwesten van Pakistan. Dit gebied kampt al jaren met een seksuele agressie jegens vrouwen. Vrouwenrechten zijn er nauwelijks. Over het algemeen is de positie van de vrouw er ondergeschikt aan die van de man. Vrouwen zijn het toonbeeld van de familie-eer in de gebieden nabij Pakistan.

In Nederland wordt het afgeraden naar het grensgebied af te reizen. De afgelopen jaren zijn er al meerdere incidenten geweest. In de Indiase hoofdstad Delhi waren er in 2012 dagenlange gewelddadige demonstraties naar aanleiding van een dodelijke groepsverkrachting.

Uit de straf blijkt de agressieve houding jegens vrouwen. Ondanks veel kritiek (vanuit) het buitenland, lijkt de situatie niet te verbeteren.