Mijn moeder vindt het verschrikkelijk dat ik eigenaar ben van een seksclub

door:
In Rotterdam is Club OQ al sinds 1979 een bekende naam; een nachtclub waar entertainment plaatsvindt door middel van stripteases en betaalde seks. In hoeverre rust er een taboe op het bezoeken van of het werken in een dergelijke club? Fiat Justitia sprak hierover met bedrijfsleider en nachtclubeigenaar Cor de Geus.

Hoe is Club OQ tot stand gekomen?

In 1977 ben ik mijn eerste club begonnen, in Rotterdam-Zuid. Destijds werd prostitutie nog gedoogd. In 1979 ben ik Club OQ begonnen. In de beginperiode vroegen we 15 gulden entree, speelden we seksfilmpjes af en verkochten we drank. Omdat we toen nog onder de bioscoopvergunning vielen en niet onder de horecavergunning, werd onze drank regelmatig afgepakt, want dat mocht eigenlijk niet. Inmiddels is Club OQ uitgegroeid tot een club die over de hele wereld bekend is; er komen immers heel veel mensen naar een havenstad als Rotterdam.

Hoe bent u op het idee gekomen om zoiets te beginnen?

Dat is een apart verhaal. Ik ben een boerenzoon en kom uit een gereformeerd gezin. Ik hielp mijn vader op het land en was daarnaast automonteur. Een kennis van mij kende weer iemand die in deze business zat; hij had een topless club in Rotterdam-Zuid. Die persoon wilde ermee stoppen. Hij vroeg mij of ik het over wilde nemen. Toen wist ik van niets; ik kon nog geen biertje tappen! Die kennis bood aan me te helpen en toen wilde ik het wel proberen.

Wij zorgen voor schone kamers, condooms , handdoeken , controle en veiligheid

Ik was er de man niet naar om de rest van mijn leven achter de koeien te staan. Overdag werkte ik op het land en ’s avonds ging ik stiekem naar de club toe. Mijn ouders wisten nog van niets. Eigenlijk vond ik het wel leuk; het was weer heel iets anders. Tegelijkertijd zag ik het als business: het is ook gewoon je geld verdienen. Ik kwam uit een boerendorp en kreeg van mijn vader 150 euro per week. In de club zat er na één avond al zo’n 70 euro in mijn fooienpotje! Toen begon ik langzaamaan door te krijgen dat ik het bedrag waar ik normaal een hele week voor loop te buffelen, in twee avonden in de club kon verdienen. En dan bedoel ik niet aan de meisjes, maar slechts aan de bar, de entree en nog een stukje kamergeld.

style=float:

Wat vonden uw ouders ervan toen zij erachter kwamen?

Ik heb het nog een maand stil kunnen houden. Mijn vader was inmiddels overleden toen ik besloot het toch aan mijn moeder te vertellen. Ze vond het verschrikkelijk en was het er niet mee eens. Nu is ze in de 90 en is ze het er nog steeds niet mee eens. Ze heeft me zo’n acht jaar niet willen zien. Tja, als je christelijk gereformeerd bent, dan kan een seksclub natuurlijk niet. Heel mijn familie vond het niks. Ze dachten dat ik mezelf naar de verdommenis hielp. Dus ik dacht: bekijk het allemaal maar. Ik hielp mezelf niet naar de verdommenis. Sterker nog, mijn bedrijven bleven groeien. Al is het tegenwoordig een stuk rustiger.

Hoe komt het volgens u dat het nu een stuk rustiger is? Door de crisis?

Ja, en doordat de hele business eigenlijk gewoon veranderd is. Vroeger had ik zo’n 70 à 80 dames in dienst, waarvan er zo’n 50 iedere dag werkten. We hadden veel dames uit Brazilië en Zuid-Amerika. De seks was nog niet gelegaliseerd, dus we waren een topless club. Vanaf het moment dat de seks wel gelegaliseerd werd, mochten vrouwen van buiten de EU niet meer werken in Nederland. Toen moest ik ineens zo’n 85 dames naar huis sturen! Dat was ellende. Die vrouwen werkten hier vaak acht maanden lang om geld voor hun gezin te verdienen en een ticket naar huis bij elkaar te sprokkelen. Vervolgens gingen ze drie maanden naar huis, en kwamen ze daarna weer terug om hier te werken. Dat kon nu niet meer. Ik heb geprobeerd die dames naar Duitsland of België te sturen om daar hun geld te verdienen, maar het was een groot probleem. Ik kon niet genoeg vrouwen meer vinden die topless wilden werken, dus zijn we toen overgegaan op gekleed. Nu heb ik in de weekenden zo’n 20 dames in dienst en doordeweeks zo’n 12. Een stuk minder dus.

Wat voor club is O Q nu precies? Hoe gaat alles in zijn werk?

We zijn nu een nachtclub en bieden entertainment door middel van stripteases. Je betaalt 25 euro om binnen te komen en krijgt daar drie drankjes voor. Ik vind het belangrijk dat die drempel van 25 euro er is, zodat je grip kunt houden op je publiek. Als iedereen maar in en uit kan lopen, wordt het een puinzooi.

De dames melden zich hier aan als prostituee. Zij komen hier aan hun klanten, dat is hun eigen verantwoordelijkheid. Als ze op een avond geen klant hebben, verdienen ze ook niets. Anderzijds kunnen ze wel komen en gaan wanneer ze willen. De dames moeten niets, zij bepalen. Wij bieden hen veiligheid: als een dame een man eng vindt en hem niet mee naar boven wil nemen en die man wordt boos, dan zeggen wij hem haar met rust te laten. De kamers boven huren de dames bij ons. De klant betaalt een stukje huur en verder hanteren wij een verdeelsleutel met dat meisje.

Wij zorgen voor schone kamers, condooms, handdoeken, controle en veiligheid. De meisjes komen hier graag werken, omdat alles hier geregeld is. Ook krijgen zij nog een behoorlijke provisie van de drank die hun klanten kopen. De dames werken volgens het opting-in systeem, een soort verkapte loondienst. Wij zorgen dat ze geregistreerd zijn, doen hun administratie en dragen voor hen belasting af. De stripteasedanseressen huren we overigens in bij een bureau, zij verdienen zo’n 25 euro per showtje bij ons.

We bieden ook een escortservice. De klant kan dan hier in de club een meisje uitkiezen. Maar dat doen we alleen in hotels, niet op privéadressen en dergelijke, want daar kunnen toch weer gekke dingen gebeuren.

Mensen associëren seksclubs vaak met criminaliteit

Wordt het werk dat u doet nog als taboe gezien?

Ja, een seksclub blijft toch vaak een taboe. Ik zal nooit tegen vreemden zeggen dat ik een seksbaas ben. Dan moeten ze ineens alles weten, daar heb ik helemaal geen zin in. Ik zeg meestal dat ik een health spa heb. Ik heb vroeger een saunabedrijf gehad, dus ik weet daar veel vanaf. Mensen associëren seksclubs vaak met criminaliteit. Ze weten niet hoe het werkt. Als ik iemand betrap op coke snuiven in mijn club, zet ik hem of haar eruit. Ook van mensenhandel is hier geen sprake. De meisjes die hier werken doen dat vrijwillig en er is veel sociale controle. Zelf ben ik ook nog helemaal schoon, ik heb geen strafblad. Dat mag ook niet, want er is veel controle door de wet BIBOB (Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur, red.). Iets anders waaraan wij merken dat een seksclub nog als taboe wordt gezien, is het feit dat het erg lastig is om een barjuffrouw te vinden. Het is echt een leuke baan, maar ga jij maar eens thuis vertellen dat je in een seksclub achter de bar werkt. Dat vindt je vriend vast niet goed. En niemand wil herkend worden. Het komt wel eens voor dat ik een dame snel weg zie duiken omdat haar vader of buurman ineens binnenkomt. Wegduiken wordt lastiger als ze op de bühne een striptease op staat te voeren. Dat levert wel eens drama’s op, ja.

Zijn er ook studentes werkzaam bij Club OQ?

Ja, dat komt wel eens voor, dat een dame toevallig een studie ernaast doet. Die probeert hier dan in het weekend zo’n € 500 te verdienen om haar studie te kunnen bekostigen. De andere dagen kan ze dan studeren en colleges volgen. Ik heb echt respect voor die dames. Zo zijn er weleens hulpbehoevende klanten, bijvoorbeeld met een houten been of een stoma, die nemen ze ook gewoon mee naar boven. Dan ben je zo jong en neem je zo’n man toch mee, daar heb ik respect voor. En dat is ook wederzijds. Je moet erin groeien om zo’n club te kunnen draaien. Je moet weten wat er speelt bij een meisje, of tussen een meisje en een klant. Je moet met zulke problemen kunnen omgaan. Daar is geen boekje voor geschreven.

Is ieder meisje even duur of zijn er prijsverschillen?

Alles is hetzelfde: 95 euro voor een half uur en daarna verdubbelt het. Het is wel duurder wanneer je met creditcard betaalt, omdat we 8,75% aan de creditcardmaatschappij moeten afdragen.

Komen er veel studenten in uw club?

Ja, van die corpsballen die dan binnen komen rollen. Die kennen mij inmiddels wel goed. Ze proberen altijd een beetje af te dingen en zo, maar die jongens komen natuurlijk gewoon voor de lol. Er komen ook veel studenten van de medische faculteit. Soms worden er studenten geblinddoekt naar binnen gebracht. Je maakt hier van alles mee.

Werkt u elke nacht?

In principe wel. Overdag ben ik ook hier op kantoor. In het weekend blijf ik altijd tot het eind, dat is tot 7 uur ’s ochtends. We zijn tot 5 uur open, maar als er nog klanten binnen zijn, blijf ik tot iedereen weg is. Maandag, dinsdag en woensdag is het wat rustiger, dus kan ik wat eerder naar huis, rond 2 of 3 uur ’s nachts.

Hoe oud zijn de dames die bij u werken?

De dames moeten minstens 18 zijn. De overheid wil daar nu 21 van maken. Als je over de veertig bent, ben je toch wel echt oud hoor! Mijn vrouw heeft hier ook twintig jaar gewerkt, maar zij is inmiddels gestopt. Zij ging altijd over de meiden, zij was een beetje de moeder van de meiden. Ikzelf kom nooit van mijn leven aan de meisjes. Dat kan niet, je wilt respect krijgen van je ploeg en het veroorzaakt alleen maar onrust in je bedrijf. Ik ben nu 65 en de meiden noemen me allemaal papa. Ik ben hun vertrouwenspersoon.

Waarom is uw vrouw gestopt met werken bij Club OQ?

Ze kon niet meer tegen de klanten. Daar zitten ook wel galbakken tussen, terwijl je wel vrolijk en klantvriendelijk moet blijven. “Hoe hoger de functie, hoe groter het beest,” zeggen ze wel eens, en dat is ook echt zo. Hoe hoger de functie van de klant, hoe gekker de wensen en ideeën. Zulke klanten moet je in de gaten blijven houden.

Voor de diensten van de meisjes vragen we 95 per halfuur

Heeft u weleens vervelende dingen meegemaakt waarbij u moest ingrijpen?

Ja, in elke kamer zit een belletje waarop een dame kan drukken als zij hulp nodig heeft. Dan komen wij om een vervelende klant weg te sturen. Een klant wil niet gauw problemen hebben in onze club, want dan halen we de politie erbij en dan hangt ‘ie.

7bb06b21ca5a695177b0e286e352ab16.jpg

Een tijdje terug was er een buitenlandse man die de keel van een van onze meisjes had dichtgeknepen. Die hebben we niet laten gaan totdat de politie er was. Vervolgens ben ik met dat meisje aangifte gaan doen. Toen kwamen alle vrienden en neven van die man op onze stoep staan dreigen dat wij de aanklacht moesten intrekken maar dat doe ik niet en zal ik nooit doen. Ik ben een stugge boer, ik geef niet toe. Als je vervelend bent of drugs gebruikt, ga je er gewoon uit, ook al ben je de directeur van wat dan ook of heb je die avond € 10.000 in mijn tent uitgegeven. Dat maakt mij niet uit, ik ga niet voor het geld. Je hebt jezelf gewoon te gedragen.

Wat voor klanten komen in Club OQ?

Van alles, van Jan de Zeeman tot meneertje de president-directeur. Gelegenheidsmannen, die gewoon een gezellig avondje met een prostituee willen, waarbij het dikwijls nog niet eens om de seks gaat, maar er zitten ook echte hoerenlopers tussen, die echt voor de seks gaan. Er komen ook weleens mannen die echt hebben gespaard om hier een avondje heen te gaan. Getrouwde mannen, maar ook vrijgezellen, of vrachtwagenchauffeurs, die de hele week in die vrachtwagen zitten en ook hun behoeftes hebben.

U bent inmiddels 65, bent u nog van plan lang door te gaan met uw club?

Ja, ik kan niet achter de geraniums zitten. Hoewel ik moet toegeven dat als mijn personeel morgen weg zou zijn, ik ermee zou stoppen. Ik heb geen zin om nieuwe mensen op te gaan leiden. Dan moet ik er weer continu bij blijven zodat ze niets doms doen. Als ik hier een nieuwe pief neerzet, lacht mijn personeel hem gewoon uit. Ze zijn mondig genoeg. Toen mijn personeel begon waren ze allemaal zo’n 20 jaar, en nu zijn ze rond de 47 jaar. Die zijn helemaal met me opgegroeid. Door hen kan ik met vakantie en m’n club met een gerust hart achterlaten. Die jongens zijn mijn vrienden, met vergaderingen geeft ook iedereen zijn mening. Het is echt een serieus bedrijf dat je goed moet leiden en dat goed moet draaien.

Staan de letters OQ nog ergens voor?

In 1979 heb ik de club overgenomen van Jan. Hij had de club opgericht, de naam OQ bedacht en al stickers en folders met die naam laten drukken. Ik heb hem wel eens gevraagd waar het voor stond. Toen zei hij dat hij het ergens had zien staan en wel een leuke korte naam vond. In die tijd verkocht Jan ook seksfilmpjes, en ik denk dat hij OQ daar ergens had zien staan, want het betekent ‘van achteren wippen’ in het Frans.

OQ betekent in het Frans ‘van achteren wippen’

Heeft u ook mannelijke strippers in dienst?

Nee. We hebben wel eens een Thaise vrouw gehad die omgebouwd was, maar dat is toch lastig. Ik heb ook tegen haar gezegd dat ze moest stoppen met werken zodra iemand erachter zou komen. Ze had altijd veel klanten, maar op een gegeven moment kwam een klant naar beneden die het door had gehad en het tegen mij zei. Ik heb natuurlijk in alle toonaarden ontkend. Je wilt niet dat je club bekend komt te staan als “die club met omgebouwde prostituees”. Toen heb ik haar helaas toch weg moeten sturen, maar als iemand goed omgebouwd is hebben klanten dat écht niet door. Eigenlijk zou ik het nu wel aandurven om een omgebouwde prostituee hier laten werken en het ook gewoon kenbaar maken. Tegenwoordig wordt er toch weer anders over gedacht.

Heeft u kinderen?

Ja, een dochter en twee zoons, maar die wil ik hier niet in de zaak hebben. Er zijn hier genoeg mensen die op het randje van de criminaliteit zitten. Je bent toch bang dat als je kinderen hier werken, zij wel ergens intuinen. Ik wil hen dus eigenlijk beschermen. Ik vind het wel gezellig als ze langskomen op een zaterdagavond in de club, dan zie ik ze ook weer eens. Vroeger hebben ze trouwens wel last gehad op school. We woonden in een dorp, dus er werd veel gepraat. Als ik dan op zondag kennissen over de vloer had die hun Ferrari voor mijn deur hadden geparkeerd, werd maandag aan mijn kinderen gevraagd of hun vader op zondag een pooiervergadering had gehouden. Als mijn dochter dat dan later aan mij vertelde, zei ik altijd: “laat maar gaan.” Mijn kinderen zijn er dus wel mee opgegroeid, voor hen was mijn werk dus geen taboe.

Is er qua clubs in Rotterdam veel veranderd sinds u hier zit?

Ja , ontzettend veel. Elk jaar verandert er wel veel. Vroeger had je veel meer clubs in Rotterdam, nu zijn er nog maar een paar over. Al jarenlang worden er geen vergunningen meer afgegeven voor nieuwe clubs. Nu heb je ook wijkorganen, die willen geen seksclubs in hun wijk. Ik heb ook vaak met de gemeente om de tafel gezeten om een red light district in Rotterdam op te zetten. Dat heb je hier gewoon nodig: dan kun je al die clubs bij elkaar zetten, en een paar ramen erbij, maar het komt nooit van de grond. Dan komt er weer een nieuwe wethouder of gemeenteraad die het niets vindt. En ook het hele uitgaansleven in Rotterdam is veranderd. Mensen vinden het tegenwoordig normaal om coke te snuiven, dat is nu iets waar ik niet goed van word.

Cor de Geus en de OQ
Club OQ is opgericht in 1979. In de beginperiode werd er 15 gulden entree gevraagd, stiekem drank geschonken en seksfilmpjes gedraaid. Inmiddels wordt er legaal drank geschonken en worden mensen geëntertaind door middel van stripteases en betaalde seks. De club wordt geleid door Cor de Geus.