Moslimstudentes starten rechtszaak om praktijkles geneeskunde

door:
Twee moslimstudentes van de Erasmus Universiteit hebben het academisch ziekenhuis, Erasmus MC Rotterdam, aangeklaagd omdat zij het vak praktische klinische vaardigheden niet konden afronden. Het verplichte vak van de opleiding geneeskunde van de Erasmus Universiteit bestaat uit het lichamelijk onderzoeken van medestudenten. De studentes weigerden aan het vak deel te nemen omdat ze door hun geloofsovertuiging niet door een man aangeraakt wilden worden.

Het lichamelijk onderzoek tijdens het vak bestaan uit onderzoek bij de borstkas, buikstreek en benen.Volgens een woordvoerder van het Erasmus MC is het gelijkwaardig aan een standaard onderzoek dat een huisarts ook doet. De faculteit geneeskunde van de Erasmus Universiteit beschouwt het vak praktische klinische vaardigheden als essentieel onderdeel van de opleiding geneeskunde. Volgens de faculteit leert de student hoe een arts een klinisch onderzoek met respect en zorg kan uitvoeren.

Een vereiste van het vak is dat iedere student door een man én een vrouw worden onderzocht. Hetzelfde vak wordt ook in de masterfase aan het Groningse Universitair Medisch Centrum gegeven. Daar heeft het vak nog nooit problemen gegeven, omdat studenten zelf mogen kiezen door wie ze zich laten onderzoeken. De studentes vonden dat alleen vrouwelijke medestudenten hen mochten onderzoeken, want uit geloofsovertuigingen mogen ze hun lichaam niet aan een vreemde man tonen. De studentes beriepen zich op de vrijheid van godsdienst en de ontastbaarheid van het lichaam.Volgens de advocaat van de twee moslima’s hebben de studentes van het begin af aan aangegeven dat ze het vak graag willen volgen. Ze hebben ook gezegd mannelijke studenten aan te raken.De studentes hebben aangegeven dat ze in hun verdere carrière nooit een onderscheid zullen maken tussen mannelijke en vrouwelijke studenten.

Het Erasmus MC was van mening dat de studentes niet aan de vereisten van het vak hadden voldaan en daardoor konden de studenten het vak niet afronden.De studentes startten een interne klachtenprocedure, na deze procedure was het Erasmus MC nog steeds van mening dat de studentes ongelijk hadden. De studentes stapten naar het College van Beroep voor het Hoger Onderwijs.

Nu dus de vraag: is het onderzoek door een mannelijke medestudent echt zo belangrijk voor de opleiding geneeskunde? In Groningen is het geen vereiste, dus waarom in Rotterdam wel?En als zou het een essentieel onderdeel van de artsenopleiding zijn, wat is er dan belangrijker. De ontastbaarheid van het lichaam en vrijheid van godsdienst of een goede arts?De studentes wisten dat het onderzoek aan het lichaam een essentieel onderdeel van de opleiding zou zijn, maar zij volgden toch het vak. Het is aan de rechter om antwoord op deze vragen te formuleren.