?NSA bespioneerde advocatenkantoren

door:
Volgens één van de meest recente ontdekkingen uit de gelekte documenten van de NSA is er hoogstwaarschijnlijk sprake geweest van het bespioneren van een Amerikaans advocatenkantoor dat de Indonesische overheid vertegenwoordigt. Saillant detail is dat het advocatenkantoor zich op dat moment bezig hield met handelsbesprekingen met de VS, de NSA bespioneerde dus haar eigen handelsbesprekingen.

TheNew York Times meldt dat de VS de verantwoording over de spionage niet zelfdroeg maar wel hielp bij het uitvoeren ervan door zijn Australische tegenhanger,de ASD. De ASD heeft de spionage meerdere malen uitgevoerd en aangegeven dezete willen delen met de NSA. Volgens het document kan de verzamelde informatie gevoeligeinformatie bevatten die oorspronkelijk alleen bedoeld is voor de advocaat enzijn cliënt.

Hetadvocatenkantoor zelf wordt in de gelekte documenten niet genoemd. Dedocumenten zijn gedateerd op februari, op ditzelfde moment werd er door de Indonesischeregering samengewerkt met het in Chicago gevestigde bedrijf Mayer Brown. ’’Ikvraag mij altijd af of iemand luistert, want je zou een idioot zijn om je datniet af te vragen in deze tijd, aldus Mayer Brown advocaat Duane Laytonin de New York Times. Maarik heb nooit echt gedacht dat ik werd bespioneerd.. Het is onduidelijkwaar de handelsbesprekingen over zijn gegaan, maar volgens Laxton waren degesprekken over het algemeen oninteressant. Niets van dit spul is ergsexy legde hij uit. Het is gewoon dagelijks werk.