NSA tapte massaal Nederlandse telefoonnummers af

door:
In de data die in de Duitse krant Der Spiegel gepubliceerd had werd dit duidelijk. In de periode van begin december tot begin januari werden meer dan 1,8 miljoen telefoonnummers door NSA afgetapt. De Amerikaanse geheime dienst verzamelde hiermee de metadata van de getapte telefoontjes.

Deze metadata zijn verschillende gegevens, zoals waar er naartoe wordt gebeld, de locatie en het telefoonnummer. Zodra deze gegevens verzameld waren door de NSA, worden de gesprekken automatisch afgeluisterd en opgeslagen als er naar deze nummers gebeld wordt.

Van de 1,8 telefoonnummers die zijn afgetapt is niet duidelijk hoeveel telefoongesprekken daadwerkelijk zijn afgeluisterd. Daarnaast is het ook nog onduidelijk hoeveel nummers er voor december en na januari zijn onderschept.

De Franse krant Le Monde rapporteerde eerder op de dag dat de NSA in een periode van een maand in Frankrijk 70,3 miljoen telefoontjes heeft onderschept. De Amerikaanse ambassadeur in Parijs is daarop ontboden.

De Tweede Kamer moet zelf verantwoordelijkheid nemen omdat minister Ronald Plasterk dit niet doet, vind SP-Kamerlid Ronald van Raak. Ronald van Raak stelt voor om Snowden uit te nodigen naar de Tweede Kamer te komen. Daarbij wil hij dat de minister garandeert dat Snowden niet wordt uitgeleverd aan de Verenigde Staten.

Daarnaast wil ook D66 zo snel mogelijk opheldering van minister Ronald Plasterk over de taps van het NSA. Kamerlid Gerard Schouw wil van Plasterk weten of dit bericht klopt en of hij hiervan op de hoogte was.

Vorige week wilde minister Plasterk niet uitsluiten dat soms buitenlandse inlichtingendiensten Nederlanders in de gaten houden. Vandaag blijkt dat het om 1,8 miljoen gesprekken in één maand gaat. Ik heb sterk de indruk dat de Nederlandse regering ook niet weet wat er speelt, dat is kwalijk, aldus Gerard Schouw.

De Nederlandse veiligheidsdienst AIVD is al enige tijd in gesprek met de NSA over deze kwestie. Via zijn woordvoerder heeft Plasterk dit laten weten na het bericht van de zeker 1,8 miljoen getapte telefoonnummers.

De reactie van het ministerie hierop: De Nederlandse regering heeft reeds eerder haar zorgen en verontrusting uitgesproken hierover. Mede op aandringen van Nederland is een werkgroep in gang gezet op Europees niveau, om samen met de Amerikanen de feiten helder te krijgen. Die rapporteert binnenkort. Tegelijkertijd is de Nederlandse dienst al enige tijd met de NSA in gesprek om te kijken of er tot wederzijdse afspraken kan worden gekomen.

D66-Kamerlid Kees Verhoeven stelde eerder al Kamervragen aan minister Henk Kamp van Economische Zaken over telecombedrijven die misbruik maken van de opslagregels omtrent telefoongegevens.

Een buitenlandse inlichtingendienst die over onze schouder meekijkt, is het laatste waar Nederland op zit te wachten. Of het nu gaat om inlichtingendiensten of telecombedrijven, mensen moeten erop kunnen vertrouwen dat telefoongesprekken en e-mails veilig zijn. Het is tijd dat we onze privacy beter beschermen. Alles wat wordt opgeslagen, kan ook op straat komen te liggen, aldus Henk Kamp.