Obama waarschuwt voor isolement Rusland

door:
De Amerikaanse president Obama heeft in een speech zijn frustraties geuit over de strategie van Rusland met betrekking tot het onderzoek naar de vliegtuigramp in Oekraïne. Hij benadrukt dat als er niet snel iets verandert, er geen diplomatieke oplossing meer mogelijk is. Rusland zal daardoor geïsoleerd raken.

Volgens Obama heeft de internationale gemeenschap het recht op duidelijkheid, moeten nabestaanden de mogelijkheid krijgen hun verdriet te verwerken en heeft Oekraïne het recht op zelfbeschikking. Onderzoekers hadden begin deze week nog steeds geen toegang tot de rampplek. Wanneer zij dat deden, werden zij beschoten. Obama benadrukt de beslissende rol van Rusland bij het onderzoek, omdat alleen Rusland invloed heeft op de rebellen in het rampgebied. Zij moet er voor zorgen dat er volledige toegang wordt verleend aan de onderzoekers en dat er daarbij voldoende veiligheid wordt gewaarborgd.

Kort na deze harde woorden van Obama reageerde de Oekraïense president Porosjenko positief op de speech van de Amerikaanse president. Porosjenko pleit er voor dat Rusland de rebellen een halt moet toeroepen, omdat het onderzoek naar de vliegtuigcrash ernstig wordt belemmerd door de rebellen. De Oekraïense president spreekt daarbij de dreiging uit dat er militaire middelen zullen worden ingezet als niet snel wordt ingegrepen.