Rechter VS acht vergaren telefoongegevens NSA onwettig

door:
Het vergaren van gegevens over miljoenen telefoongesprekken van Amerikanen door de geheime dienst NSA is ongrondwettig.

Richard Leon, de Amerikaanse federale rechter, heeft dat maandag bepaald.

Een Britse krant onthulde in juni al dat de NSA vastlegt wie in de VS met wie belt, wanneer en hoe lang. Het op zo’n arbitraire manier verzamelen van gegevens van bijna elke burger is volgens de rechter een ongeoorloofde inbreuk op de privacy.

De rechter baseert zijn uitspraak op het feit dat de regering geen enkel bewijs heeft geleverd dat het programma daadwerkelijk een ophanden zijnde terreuraanval heeft weten te voorkomen.

Ik heb ernstige twijfels bij de doeltreffendheid van het programma om gegevens te verzamelen als manier om snel onderzoek te kunnen doen in zaken die betrekking hebben op terreurdreigingen, laat de rechter weten.

De conservatieve advocaat Larry Klayman en zijn cliƫnt Charles Strange hebben de zaak aangespannen.

Volgens de rechter hebben Klayman en Strange het duidelijk proberen te maken dat hun privacybelangen zwaarder wegen dan het belang dat de overheid heeft bij het verzamelen van de telefoongegevens.

Dit betekent dat het verzamelen van de telefoongegevens in strijd is met het vierde amendement van de Amerikaanse grondwet, welke onredelijke doorzoekingen verbiedt.

Edward Snowden, die dit jaar de geheime documenten lekte waardoor deze rechtszaken gehouden kunnen worden, heeft positief gereageerd op de uitspraak van de rechter.

Ik heb gehandeld met het geloof dat de massale afluisterpraktijken van de NSA niet grondwettelijk houdbaar waren en dat het Amerikaanse publiek de kans verdiende deze zaken openlijk behandeld te zien, zegt Snowden.

Lees meer over

Grondwet
nsa
Telefoon
Snowden