Russische homo’s kunnen nu wel rekenen op asiel

door:
Transgender vrouw Risa, werd om dat ze anders is aangevallen. Vier mensen mishandelden haar. Ze trokken haar kleren van haar lijf en sloegen haar. Ook trokken ze met een tang twee nagels uit haar tenen.

Dit verhaal staat niet op zichzelf. In Rusland worden lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders (LHBT’s) systematisch gediscrimineerd. In juni 2013 is er zelfs een antihomowet ondertekend door president Vladimir Poetin. De wet stelt het maken van propaganda voor homoseksualiteit strafbaar. De wet, die bedoeld is om kinderen te beschermen, zorgt ervoor dat iedereen die een ‘niet-traditionele seksuele relatie’ propageert tegenover minderjarigen, een boete kan verwachten. Deze boete kan oplopen tot 5150 euro. De antihomowet heeft voor nog meer discriminatie gezorgd in Rusland. Het verschaft eigenlijk een vrijbrief om seksuele minderheden aan te vallen en te discrimineren. De autoriteiten doen er niet veel aan om dit tegen te houden.

In 2014 paste de toenmalige staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en justitie) het asielbeleid voor de Russische LHBT’s aan. De LHBT’s die in Nederland asiel aanvroegen, moesten eerst kunnen aantonen dat ze in hun eigen land om bescherming hadden verzocht bij de autoriteiten. Het bleek dat de Russische politie niets tegen deze discriminatie deed. Bescherming verzoeken bij de autoriteiten bleek dus niks op te leveren.

Ondanks dit versoepelde beleid werden de Russische LHBT’s nog steeds teruggestuurd. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) meent in veel gevallen dat het dreigende geweld niet ernstig genoeg is geweest of dat er nog andere plekken zijn waar de vluchteling kan gaan wonen. Moskou en Sint Petersburg zouden veilig genoeg zijn.

Het huidige beleid is sinds kort nog meer versoepeld. Dit komt omdat de situatie van de Russische homo’s ernstig is verslechterd. Staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie heeft besloten om de LHBT’s uit Rusland voortaan als risicogroep aan te merken. Met persoonlijke feiten en omstandigheden moeten deze personen kunnen aantonen dat ze een gegronde vrees hebben voor vervolging in hun eigen land. De LHBT’s kunnen nu dus al ‘met geringe indicaties’ aantonen dat ze vrezen voor vervolging waardoor ze makkelijker asiel in Nederland krijgen.