Studenten aan het woord: Romy

Hoe kan je kleur geven aan je CV naast je rechtenstudie?

Door: Yasmina Zaboub

Rechtsgeleerdheid kan een zware studie zijn. De lat onder rechtenstudenten ligt hoog en de concurrentie is moordend. Je zult je best moeten doen om uit te kunnen blinken. Daarom zijn er dan ook veel studenten die ervoor kiezen om iets extra’s tijdens hun studie te doen, zoals een bestuursjaar, actief lid worden bij een vereniging of zittingsgriffier worden. Zo ook Romy. 

 

Zou je jezelf voor kunnen stellen?

“Ik ben Romy van der Mark en ik ben 23 jaar oud. Ik kom uit Utrecht en studeer Rechtsgeleerdheid aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Ik zit nu in mijn derde jaar van mijn bacheloropleiding.”

 

Hoe ben je erop gekomen rechten te gaan studeren?

“Als kind was ik altijd al geïnteresseerd in bepaalde onderwerpen gerelateerd aan het recht. Denk hierbij aan hoe bepaalde zaken opgelost worden, hoe berechting werkt en hoe een wetswijziging tot stand komt. Hierdoor twijfelde ik tijdens het maken van een studiekeuze tussen Rechtsgeleerdheid en Criminologie, maar uiteindelijk kwam ik er tijdens de open dagen achter dat Rechtsgeleerdheid toch meer bij me past.”

 

Wat doe jij naast je studie?

“Naast mijn studie geniet ik graag van mijn studentenleven. Ik vind het gezellig om een drankje met vriendinnen te doen of uit eten te gaan wanneer dit kan. Daarnaast probeer ik me verder te ontwikkelen op het gebied van recht. Zo ben ik zaakbehandelaar bij de Vereniging Rechtshulp en Bemiddeling Utrecht. Je zet je hier in voor de maatschappij en houdt je bezig met bijvoorbeeld het schrijven van een bezwaarschrift. Daarnaast schrijf ik blogs voor advocatenkantoren. De tijd die ik hieraan kwijt ben is afhankelijk van de zaak die er ligt, maar nu met corona is het wat rustiger. Ook ben ik secretaris bij de Rechtswinkel Nieuwegein. Hier ben ik voornamelijk bezig met het werven van nieuwe medewerkers. Daarnaast maak ik de roosters en onderhoud ik het contact met de advocaten die betrokken zijn bij de rechtswinkel. Hier ben ik ongeveer 24 uur per maand mee bezig. Tot slot werk ik gemiddeld één dag per week bij een advocatenkantoor en ben ik jurist bij een wetswinkel, waar ik ongeveer twee uur per week mee bezig ben en rechtsvragen oplos.”

 

Hoe ben je bij al deze bijbaantjes terechtgekomen?

“De rechtswinkel is onder de meeste rechtenstudenten natuurlijk wel bekend. De functie zaakbehandelaar zag ik voorbijkomen en dit sprak me meteen aan, omdat ik me dan ook op schrift bezig kon houden met het helpen van mensen. Bij de rechtswinkel was ik hier immers vooral mondeling mee bezig. De bestuursfunctie ben ik ingerold. Ik zag dat de sollicitaties open gingen en toen dacht ik: niet geschoten, is altijd mis. Twee weken later kreeg ik te horen dat ik was aangenomen.”

 

Hoe combineer jij dit met je studie?

“Ik vind het prima te combineren. Het is gewoon een kwestie van goed plannen. Daarnaast is er gelukkig veel flexibiliteit binnen mijn juridische bijbanen. Wanneer ik bijvoorbeeld een tentamen heb, krijg ik de kans om me op dat moment minder in te zetten voor mijn bijbanen, zodat ik deze tijd kan investeren in het leren voor mijn tentamens.’’

 

Waar zie jij jezelf over vijf jaar?

“Ik hoop dat ik over vijf jaar advocaat ben. Dit is immers wat ik uiteindelijk wil. Ik hoop dat ik over vijf jaar in het rechtsgebied werk dat me het meest aanspreekt. Ik twijfel namelijk nog een beetje over welk rechtsgebied het meest bij mij past. Daarnaast hoop ik dat ik over vijf jaar op het kantoor werk waar ik me het meest thuis voel. Bovenal vind ik het het belangrijkst dat ik gelukkig word van wat ik doe.”