Tip: Week van de Rechtspraak

door:
Rechters in een ivoren toren? Dat beeld is inmiddels toch wel achterhaald. Een rechter staat middenin de maatschappij, zo was ook te zien in de uitstekende serie Kijken In De Ziel: Rechters. Benieuwd hoe de rechter in het echt is, in plaats van op je beeldscherm? Daarvoor is van 7 t/m 12 september de Week van de Rechtspraak.

Tijdens de Week van de Rechtspraak organiseren rechtbanken en gerechtshoven activiteiten voor het publiek. Dit is de derde week die wordt georganiseerd, en het overkoepelende thema is De keuze tussen vrijheid en veiligheid. Een actueel thema in tijden van jihadstrijders, inlichtingendiensten die steeds verdergaande bevoegdheden willen en grondrechten die in het geding komen. Het thema past bij alle rechtsgebieden binnen de rechtspraak: 

Zo kun je voor het bestuursrecht denken aan de vrijheid van vereniging versus gevaar voor de openbare orde, bijvoorbeeld het weigeren van een vergunning voor een demonstratie door de (lokale) overheid. Een voorbeeld van een civiele zaak is het beperken van iemands bewegingsvrijheid door het weigeren van toegang. En binnen het strafrecht is strafvermindering in verband met de verspreiding van beelden waarop de verdachte zichtbaar in beeld is een goed voorbeeld. Hoe weeg je als rechter de impact van de schending van de privacy van de verdachten/daders en de schending van het slachtoffer?

De Week heeft activiteiten voor jong en oud. Zo worden er scholenbezoeken en gastlessen georganiseerd en zijn 11 jongeren geselecteerd om de brug tussen de rechtspraak en jongeren te verkleinen. Deze Rechtspraak Reporters geven onder andere op social media hun mening over het recht, rechtszaken en andere rechtsfeiten.

Verder heeft iedere rechtbank lokale activiteiten. In Rotterdam worden bijvoorbeeld demonstratiezittingen georganiseerd. Zo kun je bijvoorbeeld naar een zitting over een onrechtmatige publicatie of over ontslag op staande voet wegens diefstal van 50 cent (en bereid je dan voor met dit artikel van Fiat Justitia!). Of ga naar het Denkcaf√© in Arminius voor een debatavond over terrorismebestrijding, met onder andere de Nationaal Co√∂rdinator Terrorismebestrijding en een Rotterdamse rechter die betrokken is bij jihadprocessen. De rechtbank in Dordrecht sluit zaterdag 12 september aan bij Nationale Monumentendag en organiseert tussen 10.00 en 17.00 uur verschillende activiteiten, waaronder een rondleiding langs zowel de mooiste plekjes van het monumentale gebouw als het cellencomplex. En als je geen zin hebt om je luie stoel uit te komen, is het twitterspreekuur van strafrechter @KeesvandeStreek op woensdag 9 september tussen 15.00 en 16.00 uur een ideale uitkomst. Alle verdere informatie en activiteiten zijn te vinden op www.weekvanderechtspraak.nl

Kortom, genoeg te doen in deze week. En het is natuurlijk extra leuk om niet-juristen mee te nemen, om te laten zien waar je tijdens je rechtenstudie nou mee bezig bent. See you in court!