Uitschakelen van de IS kan nog enkele jaren duren

door:
Het vernietigen van de Islamitische Staat (IS) kan nog enkele jaren gaan duren. Dit stellen Amerikaanse regeringsbronnen volgens the New York Times. Amerikaanse president Obama zou een plan voorbereid hebben van drie fases om de jihadistische organisatie te gronde te richten.

Aanstaande woensdag, 11 september, zal de president een toespraak houden waarin hij het land zal voorbereiden voor een door de VS aangestuurd offensief tegen soennitische extremisten in het Midden-Oosten. Dit beoogt een startschot te zijn voor een brede militaire missie. Een andere taak die hem te wachten staat is het geruststellen van de burgers en te beloven dat hij niet nogmaals Amerikaanse troepen in een Irakese oorlog zal verwikkelen.

De strategie, die drie fases zou bevatten, begint met een luchtcampagne om etnische en religieuze minderheden,veiligheidsdiensten, militairen en Amerikaanse diplomaten te beschermen. Om dit te bewerkstelligen zijn afgelopen maand al ruim 140 luchtaanvallen uitgevoerd. In de tweede fase zal het Irakese leger training en advies ontvangen, vervolgd door de laatste fase: de vernietiging van de IS in Syriƫ.

Of Nederland een rol zal spelen tijdens dit proces, is vooralsnog onduidelijk. Buurland Duitsland zou wel een mogelijke bondgenoot van de VS kunnen worden. De strijd tegen de IS duurt in ieder geval voort. Eerder deze week liet Rotterdamse burgemeester Aboutaleb zich uit kritisch uit over Jihadgangers en nodigde hij hen uit om hun paspoort in te komen leveren zodra zij de keus zouden maken om mee te vechten met IS. Mensen met een nog extremer gedachtegoed stellen dat het Nederlands burgerschap direct zou moeten worden ontzegd op het moment dat zij ten strijde trekken. Wat vinden de lezers? Is deelname aan een terroristische beweging reden om Nederlands burgerschap te verliezen? Of mogen deze strijders na hun daden terugkeren en zich weer mengen in onze samenleving?