VS legaliseert homohuwelijk in alle staten

door:

Vandaag is een historische en vooral mooie dag voor de gelijkheidsbeweging en (homoseksuele) stelletjes in de Verenigde Staten. In alle staten van de Verenigde Staten is het homohuwelijk gelegaliseerd. De US Supreme Court heeft hier vandaag uitspraak over gedaan. Dit betekent dat de 14 staten waar het homohuwelijk nog verboden was, niet meer in staat zijn het verbod te verwezenlijken.

Al decennia wordt er geprobeerd de gelijke rechten voor hetero- en homoseksuelen te verwezenlijken, ook in het huwelijk. In 2004 legaliseerde de staat Massachusetts als eerste het homohuwelijk. Vandaag is dan eindelijk die ene belangrijke stap genomen van legalisering in ├ílle staten. President Barack Obama sprak van een “victory for America”. Het legaliseren van het homohuwelijk in alle Amerikaanse staten was al jaren een speerpunt van Obama.

Niet alleen de president toonde zijn vreugde. Buiten de Supreme Court hadden honderden mensen zich verzameld. Toen het nieuws hen bereikte, brak er luid gejuich los. Zonen belden met moeders over het heuglijke nieuws.

Lange tijd is het legaliseren van het homohuwelijk een heikel punt geweest in de Amerikaanse politiek en publieke opinie. Ook nu klinkt er nog verzet tegen de uitspraak vanuit conservatief Amerika. Presidentskandidaat voor de Republikeinen, Mike Huckabee heeft al gemeld zich niet uit de discussie terug te trekken. Voor conservatief Amerika is de strijd nog niet gestreden.

Wanneer daadwerkelijk huwelijken plaats kunnen gaan vinden in de staten waar het nu nog niet kan, is nog niet bekend. Voor nu heerst er onder een grote groep Amerikanen in ieder geval genoeg joy.

Fijn feitje: het Twitteraccount van ‘the White House’ heeft de avatar veranderd in een regenboogversie van het Witte Huis.