Wilders verspreidt anti-islamstickers

door:
PVV-leider Geert Wilders heeft anti-islamstickers laten drukken waarop staat: De islam is een leugen. Mohammed is een boef. De koran is gif”. Wilders heeft een van deze stickers op de deur van zijn werkkamer geplakt en wie deze stickers ook wil hebben, kan ze bij Wilders zelf bestellen.

Voor deze actie gebruikt Wilders de vlag van Saudi-ArabiĆ«, waarop normaal gesproken de islamitische geloofsbelijdenis op staat. Op de sticker is overigens niet het logo van de PVV opgenomen. In een interview met de NOS stelde Wilders het volgende: Het is niet mijn intentie om rotzooi te trappen bij mensen die gelovig zijn maar het is wel mijn intentie om mensen te proberen te bevrijden, om ze los zien te krijgen van het juk van de islam”. Wilders roept mensen op om de sticker bij hem te bestellen en op te plakken waar ze ook maar willen, “zoals ik op de deur van mijn werkkamer.”

PvdA-voorzitter Hans Spekman liet via Twitter weten dat hij de actie van Wilders te ver vindt gaan: “Ik geloof niet, maar een boek is nooit gif. Het echte gif is haatzaaien; en groepen op basis van geloof tegen elkaar opstoken.” Ook vice-premier Asscher liet zich hierover uit: “een walgelijke actie”.

De regering neemt de actie van Wilders zeer hoog op en neemt daarvan afstand, zo liet minister Timmermans van Buitenlandse Zaken weten. Meer dan 1 miljard mensen op de wereld zijn gelovige, vreedzame moslims die volgens hem niets te maken hebben met de radicale moslims waarop Wilders doelt. Deze mensen worden door de actie van Wilders echter wel zo neergezet, waardoor de actie zeer kwetsend en discriminerend is. “Hun geloof beledigen is geen bijdrage aan de bestrijding van extremisme, maar speelt de extremisten juist in de kaart. Daar neemt de Nederlandse regering afstand van”, aldus minister Timmermans. Hij stelt dat de vrijheid van meningsuiting belangrijk is en dat kritiek op godsdienst altijd mogelijk moet zijn, zonder angst voor geweld. “Maar als je doel is radicalisering, extremisme en terrorisme te bestrijden, is het beledigen van een godsdienst en het daarmee krenken van vele gelovigen een buitengewoon slecht en ineffectief middel.