2 miljoen slachtoffers identiteitsfraude

door:
Ruim twee miljoen mensen zijn ooit slachtoffer geworden van identiteitsfraude. In 2012 ging het naar schatting om ruim 600.00 gedupeerden. Hun schade bedroeg ruim 350 miljoen euro. Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) wil maatregelen nemen om identiteitsfraude te voorkomen.

Bij identiteitsfraude maakt iemand misbruik van de persoonsgegevens van een ander, met de bedoeling hiermee verboden verhandelingen te verrichten. De mensen worden slachtoffer van criminelen die gegevens van een bankpas of creditcard kopiëren bij een betaal- of pinautomaat (skimming), of van oplichters die betalingsinformatie achterhalen via het internet, bijvoorbeeld via gehackte computers of nepwebsites (phishing of pharming). Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek komt skimming vaker voor dan phishing. Zeven op de tien slachtoffers van identiteitsfraude in 2012 hadden te maken met skimming.

Het aantal slachtoffers per jaar is fors gestegen van ongeveer 75.000 in 2007 naar 612.000 in 2012. In 80 procent van de gevallen vond de fraude plaats in Nederland. Volgens minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken zou sinds 2007 de totale schade opgeteld 2,8 miljard euro zijn. De cijfers zijn gebaseerd op een steekproef. De Nederlandse Vereniging van Banken meldde eerder dat de schade door fraude met internetbankieren in de tweede helft van 2012 10 miljoen euro bedroeg. In de eerste helft van 2013 is dat afgenomen tot 4,2 miljoen euro. Daarnaast is er nog schade voor bedrijven en overheden. In bijna de helft van de gevallen gaat het om financiële identiteitsfraude.

Als een burger zich voor iemand anders uitgeeft, is dat volgens de wet niet strafbaar. Als de persoonsgegevens echter gebruikt worden om bijvoorbeeld producten te kopen of een uitkering aan te vragen dan is dat wel strafbaar. De fraudeur maakt zich dan namelijk schuldig aan oplichting of valsheid in geschrifte. Als er wordt ingestemd dat iemand zich voor een ander persoon uitgeeft om strafbare feiten te plegen dan kan er een medeverdachte zijn die mogelijk ook vervolgd kan worden. Driekwart van de Nederlanders vindt het voorkomen van identiteitsfraude een verantwoordelijkheid van de burgers zelf. Ze nemen maatregelen door geen persoonlijke gegevens aan onbekenden te verstrekken en goed te letten op bankpas, paspoort en rijbewijs.

Er loopt een campagne via gemeenten om fraude met kopieën van paspoorten en rijbewijzen tegen te gaan. Dit najaar komt het kabinet met een bredere aanpak van identiteitsfraude.

Lees meer over

identiteitsfraude