‘’Het is belangrijker om te spreken dan te zwijgen’’

door:
Een quote uit de verklaring die Halina Reijn en Eelco Smits, beide acteurs bij Toneelgroep Amsterdam, na de voorstelling De Russen van toneelgroep Amsterdam in Sint-Petersburg aan de toeschouwers voorlazen. De toneelgroep pleitte voor een intrekking van de anti-homowetten die eerder dit jaar in Rusland zijn ingesteld. Zij wilden iedereen die er onder te lijden zou hebben een hart onder de riem steken. Daarnaast wilden de voorstanders van de wetten smeken om hun standpunt te herbekijken. De beruchte anti-homowet zorgt voor veel commotie.

Afgelopen april toen Poetin Amsterdam bezocht was het voor tegenstanders de uitgelezen kans om te protesteren tegen Poetin. Zij protesteerden tegen de verslechterde mensenrechtensituatie in Rusland. De Russische president had geen belangstelling voor het protest. De Nederlandse protesten zorgen voor veel onrust tussen Nederland en Rusland. Onlangs arresteerde Nederland een Russische diplomaat(zie artikel). De spanning liep hoog op.

Eerst terug naar het begin. Vladimir Poetin voerde de beruchte homo-wet in. De wet stelt demonstraties van homoseksuelen en vormen van vereniging strafbaar. Het wordt in zijn geheel verboden om een publicatie over homoseksualiteit te plaatsen, voorlichting te geven en informatie erover te verspreiden. Het is eveneens verboden om de regenboogvlag (dat sinds eind jaren zeventig als symbool voor de homobeweging symbool staat) te tonen of af te drukken. Ook een buitenlander die in strijd handelt met de wet, riskeert een gevangenisstraf. Er zou sprake zijn van een schending van het gelijkheidsbeginsel, vrijheid van meningsuiting, recht op vergadering en recht op bescherming.

Maar volgens Poetin hebben homo’s dezelfde rechten als hetero’s.
’’ De wet discrimineert niet en is de wet alleen bedoeld om minderjarigen te beschermen tegen het propageren van niet-traditionele relaties’’ zei Poetin in een interview met AP. De wet is onduidelijk en vaag in zijn definitie. ‘’Dit maakt de wet dus nog geen anti-homowet. Het woord homo(seksualiteit) wordt nergens in de wet genoemd. Niet-traditioneel kan voor alles staan, het begrip is erg rekbaar.’’ Aldus David Jan Godfroid, Russische correspondent van de NOS.

De ‘’anti-homo wet’’ is ook van kracht tijdens de Olympische winterspelen. Poetin is niet van protest tijdens de Olympische winterspelen. Hij maakte onlangs in de regeringskrant Rossijskaja Gazeta bekend dat tijdens de Olympische winterspelen in Sotsji het verboden is, om te protesteren tegen de wet. De commissie van het internationaal Olympisch comité kwam tot de conclusie dat de Russische homowetgeving niet in strijd is met het discriminatieverbod van het Olympisch manifest. Het IOC-lid dat verantwoordelijk is voor de organisatie van de winterspelen zegt dat het IOC niet mag oordelen over de wetgeving in het organiserende land.

Begin september deed de Russische president Poetin in een interview met het persbureau AP een verassende uitspraak:’’ Atleten of sportliefhebbers die volgend jaar tijdens de Winterspelen van Sotsji acties ondernemen die kunnen worden beschouwd als homoseksuele propaganda zullen niet worden bestraft.’’ Misschien vindt Poetin zelf spreken dan toch belangrijker dan zwijgen.

Lees meer over

mensenrechten
Rusland
Poetin