“Iedereen gebruikt zijn uiterlijk wel eens om iets voor elkaar te krijgen”

door:
Deniz Akkoyun is Miss Nederland 2008. Na de Miss-verkiezing is zij onder andere werkzaam geweest als Personal Assistent van Jort Kelder, model en presentatrice. Daarnaast mag zij zichzelf mr. noemen, aangezien zij is afgestudeerd in de richting strafrecht en verschillende vakken op gebied van het informatierecht heeft gevolgd. Fiat Justitia sprak met haar over de kritiek op Miss-verkiezingen, haar studententijd en haar toekomstplannen.

Na het behalen van uw bachelor Nederlands Recht bent u gekozen tot Miss Nederland 2008. Hoe bent u op het idee gekomen om mee te doen aan de Miss Nederland verkiezing en hoe heeft u de verkiezing ervaren?

Mensen om mij heen spoorden mij al jaren aan om modellenwerk te doen en om deel te nemen aan een Miss verkiezing. Aanvankelijk nam ik dat niet serieus, maar langzaam is dat idee zich toch in mijn hoofd gaan vestigen. Op het moment dat ik besloot om Informa-tierecht te gaan studeren, bedacht ik mij dat een verkiezing mij wellicht een goede mogelijkheid zou kunnen bieden om de mediawereld te verkennen. Dat zou mij in mijn juridische carrière op een voorsprong kunnen brengen. Daarnaast leek het mij ook gewoon een leuk avontuur, omdat je eigenlijk niet precies weet wat je te wachten staat. Je komt immers in een hele andere wereld (of moet ik zeggen: ‘circus’) terecht en leert allerlei soorten mensen kennen.

Sommige mensen zijn mij door de verkiezing anders gaan bekijken, maar mijn vrienden en familie gelukkig niet

Heeft u veel moeten laten of juist moeten doen om Miss Nederland 2008 te worden?

Om Miss Nederland te worden heb ik niet veel hoeven doen of laten. Ik heb nu eenmaal een snelle spijsvertering. Er ging een selectie aan vooraf en daarna zijn er een maand lang activiteiten geweest, waaronder een week trainingen in Alanya. Eenmaal Miss Nederland geworden, heb ik wel wat offers moeten brengen. Zo heb ik destijds mijn studies op een lager pitje gezet.

Wat hoopte u dat een Miss-verkiezing u zou brengen? En wat heeft het gebracht?

Ik hoopte voornamelijk de mediawereld beter te leren kennen. Dat is ook zeker gebeurd. Zo ben ik onder andere de personal assistent van Jort Kelder geweest, heb ik geacteerd, onderzoek gedaan met Bram Vermeulen, een Nederlandse journalist, en heb ik een tv-programma gepresenteerd en ook het productionele gedeelte daarvan in Turkije voor mijn rekening genomen.

Zijn mensen u anders gaan bekijken nadat u Miss Nederland 2008 bent geworden?

Sommige mensen zijn mij door de verkiezing anders gaan bekijken, maar mijn vrienden en familie gelukkig niet. Mensen verwachten vaak dat ik door de verkiezing zou zijn veranderd, maar zodra zij mij weer spreken hoor ik ze vaak opgelucht zuchten: “Je bent nog gewoon hetzelfde!” Grappig is dat.

Waaruit bestaan de werkzaamheden van een Miss?

Een Miss behoort zich als ambassadrice in te zetten voor een goed doel welke door de organisatie wordt uitgekozen. Mijn goede doel was het Oranje Fonds. Daar kwam nog het Dolphin Fund bij. Dat hoefde eigenlijk niet, maar toen ik hoorde dat zij gebeld hadden, wilde ik het zelf graag. Van kinds af aan ben ik namelijk helemaal gek van dolfijnen. De overige werkzaamheden van een Miss zijn niet vooraf vastgelegd. Dat hangt een beetje van het aanbod af.

Iedereen gebruikt zijn uiterlijk weleens om iets voor elkaar te krijgen, of dat nu bewust is of niet

Gebruikt u uw schoonheid wel eens als middel om uw doel te bereiken?

Iedereen gebruikt zijn uiterlijk weleens om iets voor elkaar te krijgen, of dat nu bewust is of niet. Mijn glimlach komt mij soms weleens goed van pas.

Miss-verkiezingen hebben soms te kampen met kritiek, bijvoorbeeld vanwege het feit dat vrouwen zichzelf in badkleding moeten showen. Tijdens de verkiezing van Miss Nederland 2008 is daarom besloten de dames in een skibroek over de catwalk te laten lopen, met daarboven een bikinitopje. Wat vindt u van deze kritiek en de reactie van de organistor?

Mensen die dergelijke kritiek uiten, nemen mijns inziens Miss-verkiezingen iets te serieus. Wij zijn echt niet van plan om te bewerkstelligen waar Ban Ki-moon naar streeft. Je moet er de lol van inzien. Tegenwoordig wordt er ook gelet op inhoudelijke kwaliteiten en opleiding, maar hoe je het of wendt of keert het blijft een vleeskeuring. Dus die skipakken waren nergens voor nodig. Overigens denk ik dat een badpak minder ordinair zou zijn geweest dan een combinatie van de skipiste en het strand.

De 27-jarige Shushila Jialal had zich ook ingeschreven voor de Miss-verkiezing. Zij schopte het tot de voorselectie, maar werd later geweigerd omdat de jury er achter kwam dat zij een dwarslaesie heeft. Vindt u het besluit van de jury terecht?

Dat is heel vervelend voor haar. Ik heb dat helemaal niet meegekregen. De reactie van de organisatie begrijp ik echter wel. Miss Nederland gaat namelijk door naar internationale verkiezingen en daar moet je om meerdere redenen over de catwalk kunnen lopen. Het is hard, maar zo is het nu eenmaal. Er zijn tal van verkie zingen en wedstrijden. De een past nu eenmaal wel in het plaatje van de ene wedstrijd en niet in die van een andere wedstrijd. Zo bestaat er de Mis(s) verkiezing voor mensen met een lichamelijke beperking. Iemand met een paar maatjes meer zal overigens ook niet door de voorronde bij Miss Nederland komen. Dat is net zo hard. Het is een misverstand om te denken dat die meiden niet mooi zijn. Wat is schoonheid nu eenmaal? Het betekent enkel dat ze niet aan de criteria van die organisatie voldoen.

In 2009 wees de organisatie plotseling een nieuwe Miss Nederland aan om naar de Miss World verkiezingen te sturen, terwijl u op dat moment die titel nog bezat. Waarom is dat gebeurd en bent u het daarmee eens?

De organisatie van Miss Nederland is in mijn jaar doorverkochte aan een andere organisator. Daar ben ik te zijner tijd niet over ingelicht. Er werden achter de schermen allemaal spelletjes gespeeld: een lang verhaal waar ik zo een roman over kan schrijven. Uiteinde-lijk is zelfs de Miss World organisatie over mijn situatie op de hoogte gesteld en zij hebben contact opgenomen met Nederland en verzocht om de officiële Miss Nederland. De nieuwe Miss Nederland organisatie heeft daarom snel iemand anders met wie zij al samenwerkten aangewezen als Miss Nederland. Natuurlijk ben ik het niet eens met deze gang van zaken. Ze hadden het op een nette manier moeten afhandelen.

Iemand met een paar maatjes meer zal overigens ook niet door de voorronde bij Miss Nederland komen. Dat is net zo hard.

Kort na de Miss-verkiezing bent u werkzaam geworden als personal assistent van Jort Kelder. Hoe heeft u die baan bemachtigd?

Jort zat in de jury van de Miss Nederland verkiezing. Na de verkiezing raakten we bevriend. Jort was toen al op zoek naar een personal assistent. Op een gegeven moment grapten we erover en even later dachten we allebei: waarom niet? Zo hoefde Jort niet verder te zoeken en, zoals Jort al van te voren voorspelde, was het een goede leerschool voor mij. Hij heeft mij veel over de media bijgebracht. Dat ik Miss was, vond hij wel grappig. Maar de reden dat hij mij aan heeft genomen, is gewoonweg dat ik geschikt was voor het werk. Uiteindelijk gaat het immers niet over mijn zaken, maar over zijn zaken en media-aandacht heeft Jort al genoeg. Mijn werkzaamheden als personal assistent bestonden voorna-melijk uit het beheren van zijn agenda en zakelijke contacten, onderhandelen met opdrachtgevers en het voorbereiden van presentaties.

Was het gemakkelijk om na uw bekroning tot Miss Nederland 2008 weer gewoon aan de slag te gaan met uw master strafrecht?

Tijdens mijn Miss Nederland-jaar heb ik niks aan mijn scriptie voor de master strafrecht gedaan, omdat ik naast mijn Miss-werkzaamheden en mijn werk voor Jort Kelder ook bezig was met de hoofdvakken van de master Informatierecht. Door alle hectiek had ik amper tijd om te slapen. Toen ik besloot om alles aan de kant te schuiven om aan mijn scriptie te werken, kostte het omschakelen mij erg veel moeite. Rustig zitten en mijzelf op een enkel ding concentreren was ik niet meer gewend. Daar kwam nog bij dat ik al meer dan een jaar tegen mijn scriptie opzag. De draad oppakken was dus niet zo gemakkelijk, maar het is uiteindelijk gelukkig wel gelukt.

U heeft twee semesters Turks recht gestudeerd. Is dit rechtstelsel enigszins te vergelijken of was het moeilijk om om te schakelen?

In 2007 heb ik twee semesters Turks recht gestudeerd in Istanbul. Het ene semester aan Istanbul Bilgi University en het tweede aan Galatasaray University. Ik heb alleen civielrechtelijke vakken gevolgd. Het Turkse rechtsstel-sel verschilt natuurlijk wel van het Nederlandse, maar het is niet totaal iets anders. Reden hiervoor is dat Europese wetten als voorbeeld hebben gediend voor het Turkse recht en natuurlijk het feit dat Turkije is aangesloten bij vele Europese verdra-gen.

Waarom heeft u gekozen voor de masters strafrecht en informatierecht?

Strafrecht heeft al vanaf de eerste dag mijn aandacht getrokken. Het is echt ontzettend interessant en spannend. Mijn initiële plan was om na mijn studie te promoveren aan de VU. Later begon de advocatuur mij toch te trekken, maar ik had mijn twijfels over het worden van strafpleiter. In Istanbul volgde ik auteursrecht en toen besloot ik dat ik IE-advocaat wilde worden. Omdat er andere dingen op mijn pad kwamen dankzij de Miss-verkiezing, ben ik uiteindelijk geen IE-advocaat geworden.

Komt uw juridische achtergrond nog van pas bij uw modellenwerk en/ of uw werkzaamheden in de marketing- en communicatiesector?

Het recht behelst het hele openbare leven, dus je hebt altijd wel met recht te maken. Wat je ook doet. Mijn juridische achtergrond komt mij daarom bij al mijn werkzaamheden van pas.

U bent op het moment te zien als presentatrice van ‘Oude kaas & döner kebab’. Wat is uw motief om mee te werken aan dit programma?

Aanvankelijk begon ik met de producti-onele werkzaamheden in Istanbul. Daar kwam later de presentatie bij. Ik ben door de programmamakers benaderd en wilde die kans graag grijpen. Het is een hele ervaring.

In ‘Oude kaas & döner kebab’ worden vooroordelen over Nederland/Turkije besproken. Beschouwt u uzelf meer als Nederlandse of Turkse? Waar zijn die invloeden terug te zien?

Op de kleuterschool merkte ik al dat mensen me in een hokje stopten. Toen werd ik al gedwongen om over die vraag na te denken. Ik ging vaak bij mijn moeder te rade. Het antwoord dat zij herhaaldelijk gaf was: “Ik ben gewoon een mens.” Daar schiet ik ook niet veel mee op, dacht ik toen. Ik voelde mij altijd Turkse. In Nederland voelde ik mijzelf de Turkse ‘Denise’ en in Turkije Nederlandse Deniz. Sinds mijn uitwisseling naar Istanbul voel ik me beide. Daar komt nog bij dat drie van mijn grootouders Albanezen waren uit Griekenland en Albanië. Na het uiteen storten van het Ottomaanse Rijk zijn zij gevlucht naar Turkije. Mijn oma was weer half Turks en half Egyptisch. Volgen jullie het nog? Ik denk dat wat mijn moeder zei helemaal zo gek nog niet is. De Turkse, Nederlandse en Albanese trekjes zijn allemaal meer-dere malen terug te vinden in mijn karakter.

Mijn leven is in zo’n stroomversnelling geraakt dat ik nooit echt de tijd heb gehad om alles te laten bezinken

U bent de eerste Miss Nederland van Turkse afkomst. Hecht u daar waarde aan?

De eerste in iets zijn is altijd leuk. Dat ik de eerste Miss Nederland van Turkse afkomst ben, maakt het voor mij daarom meer bijzonder. Het feit dat ik de Turkse gemeenschap positief in het nieuws heb gebracht, is ook van toegevoegde waarde.

U bent zeer veelzijdig. Zo heeft u uw studie Nederland 2008 noemen, bent u de personal assistent van Jort Kelder geweest en heeft u een acteer- en modellencarrière. Wat vormde voor u het hoogtepunt?

Dat is een moeilijke vraag! Doordat mijn leven in een stroomversnelling is geraakt, heb ik nooit echt de tijd heb gehad om alles te laten bezinken. Mijn werk voor Jort kan worden gerekend tot een van de hoogtepunten, omdat ik daar ontzettend veel dingen heb gezien en geleerd. Daarnaast is ook het winnen van de Miss Nederland-titel een hoogtepunt: mijn familie stond te juichen en was ontzettend trots. Tot slot ben ik ook erg trots mijn werk voor het Dolphin Fund. Ik ben daarvoor meerdere keren bij SOS Dolfijn geweest en het is toch wel heel bijzonder om in aanraking te komen met dolfijnen.

Heeft u nog adviezen voorstudenten om het maximale uithun leven te halen?

Durf anders te zijn en ga er voor. Volg je hart.

Over Deniz Akkoyun

Deniz akkoyun(1984) studeerde Nederlands recht, met als specialisatie strafrecht, aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Daarnaast is zij een jaar student geweest aan de Turkse universitetien van Bilgi en Galatasaray. Op 30 november 2008 werd zij verkozen tot Miss Nederland 2008 en zij was hiermee de eerste Miss Nederland van Turkse afkomst. Na de Missverkiezingen is zij onder andere werkzaam geweest als personal assistent van Jort Kelder, actrice en presentatrice. Momenteel is zij werkzaam in e marketing- en communicatiesector.

Uit: Fiat Justitia, 2013, jaargang 25, nummer 2.