Alle asocialen naar de rand van Almere

door:
Annemarie Jorritsma, de burgemeester van Almere, is bezig met een plan om asociale mensen te verplichten naar de stadsrand te verhuizen.

Dat heeft een medewerkervan de gemeente Almere vrijdag laten weten.

Volgens de gemeente komt burenoverlast veel voor in Almere. Het gaat daarbij om gezinnen die onder meer zorgen voor geluidsoverlast, bedreigingen uiten of de wijk terroriseren. Volgens de burgemeester kan de politie in veel van deze kwesties niets betekenen. Vaak gaat het niet om strafbare zaken. Woonoverlast is vaak gebaseerd op ernstig treiteren. Er moet wel een dossier opgebouwd worden van aangiftes en meldingen, maar als deze niet strafbaar zijn, kan er weinig aan worden gedaan.

Jorritsma kan niet zeggen hoe groot de groep is die overlast veroorzaakt. Voor minder erge gevallen zegt ze buurtbemiddeling te gebruiken. De mensen die niet op deze manier te handhaven zijn, moeten op een andere manier aangepakt kunnen worden.

Het stadbestuur is met woningcorporaties in overleg over de mogelijkheden. De gemeente wil de woningen bouwen op plaatsen waar de bewoners geen overlast kunnen bezorgen aan andere inwoners. Een paar jaar eerder al werd er door de woningcorporaties nagedacht over een soortgelijk plan. Toen werd voorgesteld om “aso-woningen” op het Fanny Blankers Koen sportpark in Almere Stad te bouwen, onder de naam Skaevehuse. Dat initiatief strandde echter door gebrek aan geld. Als het aan de burgemeester ligt gaat het plan dit maal wel slagen.Met gezamenlijke inspanning moeten we wel een plek kunnen vinden waar het uitgevoerd kan worden, aldus Jorritsma donderdagavond tegen Omroep Flevoland.