Big Brother is watching you – internetprivacy anno 2013

door:
Jouw vrijheid en privacy zijn onmisbare grondrechten. Maar deze vrijheid is niet langer vanzelfsprekend. De privacy van Nederlandse burgers is sinds de jaren ’90 steeds meer op verschillende manieren beperkt, onder andere door weinig privacy op het internet

In augustus 2013 besloot Consumer Watchdog, een Amerikaanse privacy waarborgorganisatie, Google voor het gerecht te slepen. In deze class-action-rechtszaak is Google aangeklaagd voor het uitlezen van de te verzenden en ontvangen e-mails, alvorens deze bij de ontvanger binnen komt. De organisatie Consumer Watchdog stelt dat het automatisch scannen van e-mails een illegale inbreuk is op de privacy van mensen.

De Nederlandse burger wordt ook geraakt door de massale inkijk- en afluisteroperatie bij negen Amerikaanse internet- en telecombedrijven. De National Security Agency blijkt van alle digitale verkeer tussen Amerikaanse burgers en het buitenland tijdstip, duur en frequentie vast te leggen. Telefoonbedrijf Verizon, Apple, Google, Microsoft en Facebook zouden aparte ‘data rooms’ hebben waar de geheime dienst in en uit loopt.

Eén van de bedrijven die de laatste tijd het meest onder vuur ligt is –zoals aangegeven- Google. Slimme programma’s zorgen ervoor dat alle online advertenties steeds meer gepersonaliseerd worden; ze spelen in op online gedrag. Er is veel discussie over deze inbreuk van privacy. Daarnaast heeft Google eerder dit jaar bekend gemaakt dat de auto’s die de foto’s voor Streetview nemen, privégegevens van onbeveiligde wifi-netwerken hebben verzameld. Het incident kwam aan het licht tijdens een routinecontrole door Hamburgse autoriteiten en leidde tot tientallen onderzoeken over de aard van de inbreuken.

Eerste Kamerlid Arda Gerkens van de Socialistische Partij heeft in 2010 al gevraagd het OM onderzoek te laten doen naar de strafbaarheid van de acties van Google. “Google heeft dit jarenlang gedaan en ook al gaat het om onbeveiligde netwerken, dan nog is hier sprake van een strafbaar feit. In Nederland kennen we immers computervredebreuk”, stelt Gerkens. Ict-jurist Arnoud Engelfriet denkt dat Gerkens gelijk kan hebben. “Computervredebreuk is het binnendringen van een netwerk en ook het verbinding maken met netwerken zonder wachtwoordbeveiliging kan als zodanig worden beschouwd.”

Ook in Duitsland verwacht Google rechtszaken. ‘Het concern heeft hoogstwaarschijnlijk meerdere wetten overtreden”, claimt een advocaat uit Stuttgart. Een jurist uit Alsdorf heeft zich al gemeld bij de officier van justitie van de rechtbank in Hamburg. “Het doel is het verschaffen van juridische duidelijkheid”, vertelde hij aan persbureau DPA.

Maar ook andere bedrijven beschikken over veel informatie van gebruikers. Veel Nederlandse mails, foto’s en documenten staan al lang en breed op servers waar de VS rechtsmacht over heeft. Onderzoekers van het Amsterdamse Instituut voor Informatie Recht toonden aan dat het internationale recht tekort schiet bij het beschermen van al die informatie tegen de FBI of NSA. Zij waarschuwen al een tijdje voor ‘transnationale surveillance’.

Lees meer over

privacy
internetprivacy