De Redactiecommissie: commissie in de spotlight

Door: Matthijs van Dijk

Het academisch jaar is weer begonnen. Na een paar welverdiende weken rust zetten studenten waar het kan weer de eerste stappen op de campus. Om te zeggen dat het jaar anders van start gaat dan andere jaren is een understatement. Gelukkig hebben we inmiddels al een paar maanden ervaring met de huidige coronasituatie. Colleges worden gestreamd naar de woonkamer, tentamens worden gemaakt met de webcam aan en elke student slaakt even een diepe zucht wanneer hij of zij ‘zoommeeting’ in de agenda ziet staan. Toch zal dit in ieder geval voor de komende maanden nog de realiteit zijn, omdat de corona voorlopig nog het dagelijks leven zal beheersen. De vraag is dus: hoe kun je het meeste halen uit het collegejaar?  Is de redactiecommissie daarvoor een waardevolle toevoeging?

De Jurdische Faculteitsvereniging Rotterdam
Als rechtenstudent is er veel te doen buiten hetgeen de rechtenstudie te bieden heeft. Gelukkig heeft de Juridische Faculteitsvereniging Rotterdam (hierna: JFR) een scala aan activiteiten en commissies voor wie meer wil halen uit zijn/haar rechtenstudie. Zo organiseert de JFR bezoekjes aan een rechtbank of aan advocatenkantoren, stedentrips en natuurlijk de Meesterweek. Voor wie wil weten hoe de juridische wereld eruitziet buiten de bladzijden van de wettenbundel, zijn dit dé kansen om aan te grijpen. Daarnaast wordt er ook genoeg georganiseerd om mederechtenstudenten beter te leren kennen door bijvoorbeeld de studiereisjes of de after-tentamen borrels. Verder zijn er nog commissies voor degenen die zich actief in willen zetten voor de vereniging. Elke commissie zet zich voor een specifiek onderdeel van de vereniging in. Een commissie kiezen kan een uitdaging zijn, omdat er veel keuze is en het lastig kan zijn om een precies beeld te vormen van wat een commissie precies doet. Om een beter inzicht te krijgen van een van deze commissies, geeft de redactie een exclusief kijkje in deze commissie.

De Redactiecommissie: Fiat Justitia
De redactie onderhoudt primair de Fiat Justitia, het (inmiddels volledig online) blad van de JFR. Hier worden wekelijks een aantal artikelen gepost over uiteenlopende onderwerpen, vaak vanuit juridisch perspectief. Als redactielid kan men onderwerpen kiezen waar degene geïnteresseerd in is om een stuk over te schrijven. Bij het kiezen van een onderwerp heeft het redactielid vrijwel volledige vrijheid in het kiezen van een actueel nieuwsitem of juist iets waar eigenlijk helemaal niet zoveel over gezegd wordt.

Een artikel schrijven kan als een hele opgave klinken. Zo klonk het voor mij in ieder geval toen ik een jaar geleden solliciteerde voor deze commissie. Echter, het schrijven van stukken is als toekomstig jurist een vaardigheid die ontzettend van belang is. Dit is voor mij dan ook de reden geweest om toch te solliciteren. Door dat ik niet comfortabel was met schrijven, zag ik de redactie als de uitgelezen kans om dit te verbeteren. Het schrijven van een artikel bij de redactiecommissie staat immers niet gelijk aan het opstellen van een eindscriptie. We zijn allemaal als student bezig vaardigheden te ontwikkelen die we later nodig hebben. Juist het schrijven over onderwerpen waar je iets over wil zeggen, zorgt ervoor dat je leert terwijl je bezig bent met iets waar je interesse ligt.

Naast het schrijven en publiceren van artikelen is Fiat Justitia afgelopen jaren druk bezig geweest met het uitbreiden van haar portfolio. Zo zijn vorig jaar de Infographics opgezet om arresten inzichtelijk te maken, is de eerste Fiat Justitia podcast gemaakt en worden er interviews met bekende juristen of professoren afgenomen. Tot slot zijn arrestenclips voor derdejaarsstudenten in ontwikkeling. Deze projecten zorgen voor frisse nieuwe ideeën binnen de redactiecommissie en maken de commissie veelzijdig.

Subcommissies
Binnen de redactie zijn er kleinere subcommissies die deze hierboven genoemde projecten vormgeven. Het schrijven van artikelen is grotendeels zelfstandig. Door middel van het werken in subcommissies krijgt het redactielid de mogelijkheid om samen te werken met mederedactieleden, iets wat in het tijdperk van thuis studeren een waardevolle toevoeging is. Een talent als fotoshoppen, video editen of goed zijn met sociale media, is verre van waardeloos in de redactie, met name voor de podcasts of arrestenclips als subcommissie. Ook worden nieuwe ideeën altijd aangemoedigd.

Actief lid worden is dit jaar misschien wel belangrijker dan ooit om alles uit je studiejaar te halen wat erin zit. Helaas kunnen nog niet alle activiteiten ‘normaal’ doorgaan. Een commissie biedt daarom de kans toch samen te werken met medestudenten. Naast alle projecten binnen Fiat Justitia, is er bij de redactiecommissie genoeg tijd voor gezelligheid en het maken van nieuwe vrienden. De focus van de redactie ligt dit jaar vooral op verbondenheid, een eenheid als redactie vormen door samen te werken en zoveel mogelijk samen te ondernemen. Wat het maakt tot een formele, maar hele gezellige commissie.  Houd je van het nadenken over actuele onderwerpen? Wil je het schrijven van artikelen beter onder de knie krijgen? Of gaan je handen jeuken van de nieuwe projecten in de redactie? Aarzel dan niet om te solliciteren voor de redactiecommissie en start je nieuwe studiejaar op de beste manier.