Duurzaamheidsweek: Een aandeel in de wereld

Door: Koen Groeneveld

Op dit moment leven er meer dan 7,5 miljard mensen op deze aarde. Ieder mens neemt deel aan en maakt onderdeel uit van ‘onze’ planeet. In het kader van de duurzaamheid wil ik in deze bijdrage een kleine toevoeging geven aan de veelheid informatie die ons al, helaas vaak nog zonder succesvol gevolg, is aangereikt. Vandaag geen literatuur of jurisprudentie, maar een simpele vergelijking.

Stel dat alle mensen één aandeel krijgen in vennootschap ‘De Aarde’. Dat maakt ons allemaal aandeelhouders. De aandeelhouders zou je vervolgens grofweg in drie categorieën kunnen onderverdelen.

Allereerst zijn er aandeelhouders die gaan voor de korte termijn, zij dienen vooral hun eigen belang. Bij een kleine koerswinst verkopen zij hun aandeel in de vennootschap zo snel mogelijk en genieten zij van hun snel verdiende winst. Zij waren er voor de korte termijn en nu zij geen aandeelhouder meer zijn, maakt het hun ook eigenlijk verder niet uit wat er met de vennootschap gebeurt. Zij hebben immers hun eigen plezier al gehad.

Er is ook een groep aandeelhouders die hun aandeel wel willen houden, maar dit, om welke reden dan ook, niet kunnen. Door paniek op de markt of door het kijken naar de korte termijn aandeelhouders besluiten zij ook na verloop van tijd om hun aandeel te verkopen. Zij zitten tussen de eerste en de derde groep aandeelhouders in.

De derde groep aandeelhouders zijn de aandeelhouders die veel vertrouwen hebben in de vennootschap. Zij raken niet in paniek bij negatief nieuws en laten zich niet leiden door andere mensen die hun aandeel in het verleden wel verkochten. Deze aandeelhouders creëren waarde voor de lange termijn. Dit wil niet zeggen dat zij het altijd makkelijk hebben gehad. Ook zij hebben met de jaren heen negatieve resultaten meegemaakt. Maar zij gaven niet op, hielden vertrouwen en werden in de positieve jaren beloond met dividend, waardoor ook deze groep volop ruimte kreeg voor leuke dingen, die zij allemaal naar eigen inzicht konden inrichten.

Het zou mooi zijn als zo veel mogelijk aandeelhouders de lange termijn voor ogen houden. Dit is niet altijd makkelijk, maar ook zeker niet altijd moeilijk. Het draait er uiteindelijk allemaal om dat iedereen verantwoordelijkheid neemt, al is het maar een klein beetje. Dan kun je uiteindelijk zeggen dat je jezelf, maar ook de vennootschap ‘De Aarde’ niet hebt tekortgedaan.