Een leuk gesprek of ernstig gevaar?

door:
Tegenwoordig maken chatrooms deel uit van het dagelijkse leven. Steeds jongere kinderen raken betrokken in deze virtuele wereld, en lopen daarmee ook het risico slachtoffer te worden van het zogeheten grooming. Zo zijn bijna 300 meisjes via chatrooms seksueel verleid door Frank R., waarvan er 11 zelfs seksueel zijn misbruikt.

Toen een 12-jarig meisje uit het Groningse dorp Middelstum werd vermist, besloten haar ouders om haar te zoeken via Burgernet en sociale media. Vervolgens werd zij gevonden en bleek dat zij was misbruikt door een man genaamd Frank R. De politie besloot hierop om zijn huis te doorzoeken en vond wel meer dan 140.000 foto’s en 26.000 video’s op zijn computer met voornamelijk kinderporno.

De politie heeft ontdekt dat Frank R. 295 meisjes tussen de 10 en de 17 jaar oud heeft misbruikt. Tot nu tu zijn er echter slechts drie aangiftes gedaan bij de politie. Dit bewijst dat de tienermeisjes het erg lastig en pijnlijk vinden om hierover te praten.

Uit het onderzoek is verder gebleken dat Frank R. al meerdere keren te maken heeft gehad met de politie. In 1992 werd hij veroordeeld wegens bedreiging met verkrachting en in 2009 werd er drie keer een politieonderzoek naar hem gedaan. In 2011 bleek dat hij een relatie had met een zestienjarig meisje. Haar ouders besloten meteen naar de politie te gaan, maar uiteindelijk deden zij geen aangifte. Het OM en de politie maken zich erg kwaad over het feit dat informatie over dit gesprek niet was opgeslagen. Zij vinden dat dit voorgelegd had moeten worden aan de Officier van Justitie. Zo kon Frank R. misschien eerder opgepakt worden.

Ook in de politiek maakt men zich ernstig zorgen over deze zaak. De VVD stelt voor om zogenaamde ‘loktieners’ in te zetten. Hierbij is het de bedoeling dat geheime agenten zich online voordoen als tienermeisjes om zo pedofielen op te kunnen sporen. De rechter is het hier echter niet mee eens.

Velen vinden dat in het voorkomen van zulke zaken een belangrijke rol is weggelegd voor de ouders. Zeker in een tijd waarin steeds meer kinderen worden blootgesteld aan de gevaren van de chatwereld is het belangrijk dat ouders meer betrokken raken in deze virtuele omgeving van hun kinderen. Door dagelijks met hen hierover te praten, toezicht te houden en de kinderen in te lichten kunnen al veel gevaren voorkomen worden.

Lees meer over

kindermisbruik
Frank R.