Gebruik van drones in strijd met internationaal recht

door:
Het gebruik van drones, onbemande vliegtuigen waarmee aanvallen worden uitgevoerd, is in strijd met het internationaal recht. Zo concluderen Amnesty International en Human Rights Watch in twee rapporten die vorige week zijn gepubliceerd. De afgelopen jaren hebben de Verenigde Staten met onbemande vliegtuigen buitengerechtelijke executies uitgevoerd, die in sommige gevallen zouden kunnen neerkomen op oorlogsmisdaden. Bij deze aanvallen werden vaak doelen getroffen die niet militair waren, zoals kinderen en bejaarden.

Het gebruik van onbemande vliegtuigen voor verkenning en zogenoemde precieze aanvallen op doelwitten is de laatste jaren een van de meest controversiƫle mensenrechtenkwesties geworden. Onderzoekers van Amnesty International hebben de toedracht van 45 drone-aanvallen in Pakistan onderzocht en tevens werd veldonderzoek gedaan naar negen aanvallen waarbij het ernstige vermoeden bestaat dat deze in strijd zijn met het internationaal recht. Onderzoekers van Human Rights Watch hebben onderzoek gedaan naar drone-aanvallen in Jemen. Onder de 82 doden die daar door drones zijn gevallen, waren volgens HRW ten minste 57 burgers. Sinds 2004 zijn er naar schattingen 3500 mensen door drone-aanvallen omgekomen, waaronder bijna 900 burgers.

President Obama heeft het gebruik van drones altijd verdedigd. Het inzetten van onbemande vliegtuigjes is volgens hem gerechtvaardigd als verdediging tegen terroristen. Door het gebruik van drones zijn de Verenigde Staten veiliger geworden, aldus president Obama. Amnesty International heeft vooral kritiek op de geheimzinnige wijze waarop de VS met de inzet van drones omgaat. Geheimzinnigheid rondom het programma geeft de VS een brevet om te moorden buiten het zicht van de gerechtshoven en de internationale wet, zo schrijft Amnesty. De organisatie heeft Washington dan ook opgeroepen inzicht te geven in het programma, maar volgens Amnesty is er geen verbetering.

Premier Sharif van Pakistan heeft, tijdens zijn bezoek aan de Verenigde Staten, er bij president Obama op aangedrongen te stoppen met het gebruik van drones om aanvallen uit te voeren op Pakistaans grondgebied. De drone-aanvallen voeren de druk op de banden tussen de twee landen op. Obama stelde dat hij wil voorkomen dat samenwerking op veiligheidsgebied een bron van ergernis vormt tussen de Verenigde Staten en Pakistan, maar deed daarbij geen toezeggingen.