Geen proefverlof Van der G. : terecht?

door:
Volkert Van der G. werd in 2003 tot 18 jaar cel veroordeeld voor de moord op Pim Fortuyn. Zoals iedere gevangene heeft ook hij recht op proefverlof. Dit verzoek werd echter afgewezen door staatssecretaris Teeven. Hierop besluit Van der G. in hoger beroep te gaan. Volgens de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) mag Van der G. volgend jaar op proefverlof. Hoe wordt hierop gereageerd?

Volkert van der G. stond bekend als een van de oprichters de Vereniging Milieu-Offensief. Hij had sterke idee├źn over de milieuovertredingen, dierenmishandeling en de inrichting van de maatschappij. Volgens hem vormde Pim Fortuyn door zijn politieke denkbeelden een ernstig gevaar voor de samenleving en met name voor de zwakkere groepen.

Al meerdere keren heeft Van der G. een proefverlof aangevraagd, maar dit werd steeds geweigerd door de directeur van gevangenis. De RSJ vindt echter dat het proefverlof van Van der G. belangrijk is, omdat hij zo kan resocialiseren in de samenleving.

Eerder heeft staatssecretaris Teeven meegedeeld dat hij het niet eens is met het proefverlof van Van der G., omdat dit onder andere kan zorgen voor maatschappelijke onrust en gevaar voor de maatschappelijke orde, de gedetineerde zelf en zijn familie. Hij wil de gevaren echter nog niet concreet beschrijven.

De VVD is het eens met de Teeven. VVD-Kamerlid Ard van der Steur vindt dat de onrust die het proefverlof veroorzaakt in de samenleving zo groot is, dat de staatssecretaris zijn verantwoordelijkheid zou moeten nemen om dat niet toe te staan.

Ook na de uitspraak van de RSJ gehoord te hebben blijft Teeven bij zijn standpunt. Volgens hem is het belangrijker om het gevaar dat Van der G. in de samenleving kan veroorzaken te voorkomen, dan dat hij zich kan voorbereiden op zijn vrijlating. Ook noemt hij het feit dat voor het verlof van Van der G. veel veiligheidsmaatregelen getroffen moeten worden. De hoge kosten van deze voorzieningen zijn nog een reden voor Teeven om het verlof niet toe te kennen

Is deze uitspraak echter wel terecht? Heeft Volkert van der G. geen recht op resocialisatie?