Gruwelfilmpje alsnog van Facebook verwijderd

door:
Facebook heeft een shockerende video van een onthoofding alsnog verwijderd, nadat in eerste instantie werd besloten door de toezichthouders van het sociale netwerk om de video toe te staan.

De sociaalnetwerksite had videos met extreem geweld in mei al verbannen nadat een lid van de veiligheidsadviesraad van Facebook had geklaagd dat deze onthoofdingsfilmpjes over de schreef gingen. Zeker omdat kinderen al vanaf 13 jaar lid kunnen worden van de netwerksite. Het verbod werd van de week opgeheven, maar Facebook zou nieuwe maatregelen nemen om mensen te waarschuwen voor de expliciete inhoud. Een woordvoerder van Facebook zei hierover: Facebook is lang een plek geweest waar mensen hun ervaringen delen, zeker wanneer het over controversiƫle gebeurtenissen die de mensenrechten schenden, over terroristische daden en andere gewelddadige evenementen gaat. Mensen plaatsen deze videos online om deze daden te veroordelen. Als deze beelden verheerlijkt of aangemoedigd zou worden, zou onze aanpak anders zijn.

Na het weer toelaten van het gruwelfilmpje, waarin een Mexicaanse vrouw onthoofd wordt, stroomden de klachten massaal binnen en was er meteen een hoop ophef over in de media. Critici verbaasden zich erover dat Facebook wel naaktfotos en haatzaaiende teksten verwijdert, maar dit soort geweld toestaat. Het bedrijf worstelde met de kwestie, omdat op de site veel nieuws wordt besproken en geweld daar deel van uitmaakt. Hierna heeft de netwerksite zich snel bedacht en ook direct het beleid voor gewelddadige beelden aangescherpt. Facebook constateerde bij nader inzien dat sprake was van een onbehoorlijke en onverantwoordelijke verheerlijking van geweld. Het bedrijf liet weten voortaan beter naar de context te kijken waarin gebruikers beelden van geweld plaatsen. Daarnaast gaat Facebook wanneer het klachten ontvangt beter onderzoeken of gebruikers materiaal op verantwoorde wijze delen, bijvoorbeeld door een waarschuwing te plaatsen en schokkende beelden niet aan een te jong publiek te laten zien.