Is diplomatieke onschendbaarheid nog van deze tijd?

door:
Diplomatieke onschendbaarheid is deze week veel in het nieuws. De Russische diplomaat die opgepakt was deze week vanwege verdenking van kindermishandeling in een beschonken toestand, is vrijgelaten omdat dit in strijd is met het Verdrag van Wenen. Toch lijkt er in deze zaak sprake te zijn van botsing met het internationaal verdrag inzake de rechten van kinderen, de overheid moet ingrijpen wanneer er gevaar voor kinderen is. Ondanks dit heeft minister Timmermans zijn excuses aan Rusland aangeboden wegens de aanhouding van de Russische Diplomaat Dmitri Borodin.

Diplomatieke onschendbaarheid staat vast in het Verdrag van Wenen uit 1961. Dat diplomaten hun verkeersboetes niet betalen is al jaren bekend. Dit kwam een aantal weken geleden ook weer aan het licht. Diplomaten uit Rusland, China en de Verenigde Arabische Emiraten verscheuren massaal hun verkeersboetes. Het notoire wanbetalen van de diplomaten heeft in de afgelopen 5 jaar voor meer dan 700.000 euro aan onbetaalde bonnen gezorgd. Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt van het CDA wil dat er een einde komt aan de niet-betalende diplomaten.Hij zegt dat we naar het Amerikaanse systeem moeten kijken. In dit systeem wordt na drie onbetaalde boetes het diplomatieke CD-kenteken ingetrokken.

Al zou de kwestie van de verkeersboetes opgelost zijn, dan is de diplomatieke onschendbaarheid zelf nog steeds een probleem. Die immuniteit van diplomatieke onschendbaarheid gaat heel ver, zelfs als een diplomaat een moord pleegt, mag de politie hem niet arresteren. Ze mogen nog wel ingrijpen bij accuut gevaar voor omstanders, verdere acties mogen niet ondernomen worden.

Toch zijn er zeker belangen die de diplomatieke onschenbaarheid dient. Olivier Ribbelink, hoofddocent internationaal recht aan de Universiteit Utrecht, zegt dat het verdrag nog steeds van belang is. Diplomaten moeten volgens hem kunnen werken zonder angst voor vervolging, in de moeilijke omstandigheden waarin zij werken in het buitenland. Zonder de diplomatieke onschenbaarheid zouden homoseksuele diplomaten in sommige landen kunnen worden vervolgd voor hun seksualiteit.

SP-Kamerlid Harry van Bommel is van mening dat de immuniteit wordt misbruikt en pleit ervoor om het Verdrag van Wenen te herzien. Dit laat hij weten bij Pauw & Witteman.

Wat is jou mening omtrent diplomatieke onschendbaarheid?