Kritiek op alcoholslot

door:
Het CBR deelt sinds december 2011 alcoholslotprogrammas uit. Het programma behelst een cursus en twee jaar lang een slot in de auto waardoor die alleen start als een nuchter persoon heeft geblazen. De totale kosten voor het programma bedragen 4000 euro. En dat is buiten de strafrechtelijke boete.

Duizenden automobilisten kiezen ervoor om voor langere tijd af te zien van hun rijbewijs in plaats van dat zij deelnemen aan het verplichte alcoholslotprogramma. Van de ongeveer 6000 automobilisten die een slot opgelegd hebben gekregen, ziet meer dan de helft af van deelname. De keuze om niet deel te nemen aan het programma is vaak om financiĆ«le redenen. ”Mensen willen of kunnen het gewoon niet betalen of willen eerst nog sparen. Afzien van deelname aan het alcoholslotprogramma betekent voor de bestuurders in ieder geval dat die voor onbepaalde tijd niet mogen rijden.Binnen 5 jaar kunnen zij besluiten om alsnog deel te nemen aan het programma”, zegt Rob van Beekum van het CBR.

Volgens juridisch kantoor www.rijbewijsingevorderd.nl, dat sinds 2005 bestaat,
is er de afgelopen jaren veel gebeurd op het gebied van ingenomen rijbewijzen.
Juristen van het kantoor houden zich bezig met het zo snel mogelijk
terugkrijgen van ingevorderde rijbewijzen. ”Wij dienen namens cliĆ«nten een
klaagschrift in bij de rechtbank met argumenten waarvoor ze het rijbewijzen
sneller terug willen hebben of sneller met het acoholslotprogramma mogen
starten”, zegt Ronald Kool, initiatiefnemer van de website. ”We hebben het best
druk.”

Het CBR kan het slot opleggen zonder tussenkomst van een rechter. Dit levert kritiek op. De rechters vinden dat maatwerk ontbreekt door het feit dat het CBR een alcoholslot standaard oplegt aan automobilisten met een alcoholpromillage van 1,3 promille. Dat blijkt uit een rondgang van rechtspraak.nl. De rechters vinden dat het CBR daarbij geen rekening houdt met de hoogte van het inkomen en de vraag of iemand een auto of rijbewijs nodig heeft voor werk. En een strafrechter in Alkmaar zei deze maand tijdens een zitting moeite te hebben met de constructie dat twee overheidsinstanties los van elkaar straffen voor
hetzelfde feit.