Muzikanten voor de rechter

door:
Het beroep van muzikant klinkt spannend en exotisch. Als zanger, gitarist of drummer van een band reis je de hele wereld over en treed je op voor grote zalen. Maar er zit ook een keerzijde aan dit succes. Wat te doen als je voor de rechter moet verschijnen wegens copyrightschending of ruzie met je voormalige bandleden? Fiat Justitia stelde een overzichtje samen van rechtszaken die zich afspeelden in de wereld van de muziek.

The Beach Boys
De bekende sixtiesband the Beach Boys heeft wat onenigheid gehad. Ze namen het album ‘Smile’ op, maar maakten het nooit af. Tot 2004, toen zanger/bassist Brian Wilson het album zelf afmaakte en onder eigen naam uitbracht. Wilsons neef Mike Love, zanger van the Beach Boys, was het hier niet mee eens en klaagde zijn mede-bandlid aan. Ook wilde hij schadevergoeding omdat 2.6 miljoen Beach Boys-cd’s werden weggegeven bij de Britse krant The Daily Mail. Hierdoor zouden the Beach Boys minder verkopen. De rechtszaak was overigens niks persoonlijks, volgens advocaat Paul Stilson. ‘Mike has a lot of affection for Brian and they have a good relationship and cordial relations’.

Fleetwood Mac vs. ‘fake Mac’
In de jaren ’70 had de succesvolle band Fleetwood Mac nogal wat problemen onderling. Bandleden stapten op, hadden alcoholverslavingen of ruzie met elkaar. Door al deze problemen konden ze niet touren, en dit beïnvloedde het verkoop van hun albums negatief. Manager Clifford Davis had een bizar idee om dit probleem op te lossen: hij liet een band touren alsof het Fleetwood Mac was.
Hij vertelde de fans dat twee bandleden waren opgestapt en dat de andere twee zich later bij de tour van de ‘fake Mac’ zouden voegen. Hij meende dit te kunnen doen omdat hij recht had op de naam ‘Fleetwood Mac’. De leugen werd ontdekt en er volgde een rechtszaak, waarin de vraag centraal stond wie er nu recht had op de naam ‘Fleetwood Mac’. Door deze rechtszaak kon de band ruim een jaar geen gebruik maken van hun naam, totdat een brief aan hun platenlabel daar een eind aan maakte. Fleetwood Mac kon weer albums opnemen onder hun eigen bandnaam en ontsloeg hun manager.

Black Flag vs. Flag
In de jaren ’80 was Black Flag een bekende punkband in Amerika. Na veel wisselingen in de bezetting hield de band er uiteindelijk mee op, om begin dit jaar terug te keren en opnieuw te gaan touren. Rond dezelfde tijd wilden andere oud-bandleden ook touren en Black Flag-nummers spelen, onder de naam Flag. Greg Ginn, een van de oprichters van Black Flag, was het hier niet mee eens en claimde voor de rechter dat zijn platenlabel als enige recht had op de naam en het logo van Black Flag.

Deze maand werd zijn claim echter afgewezen door de Californische rechter Dean Pregerson, die stelde dat fans duidelijk het verschil konden zien tussen de twee bands. Op de posters voor de concerten van Flag waren de namen van de bandleden duidelijk te zien, en het logo werd al jaren lang gebruikt voor onofficiële merchandise. Black Flag en Flag kunnen dus beiden gewoon gaan touren.

Copyrightschendingen
Als artiest heb je natuurlijk het vaakst ruzie over copyrightschendingen. Zo klaagde de gitarist Joe Satriani in 2004 de band Coldplay aan, omdat hun nummer ‘Viva La Vida’ wel erg op zijn eigen lied ‘If I Could Fly’ leek (oordeel hier of dat zo is). Ook zangeres Nicki Minaj en zanger Robin Thicke zijn allebei aangeklaagd door muzikanten die vonden dat hun nummer was gestolen.

Maar ook vanwege niet-muzikale redenen kan een band voor de rechter gesleept worden. De band Vampire Weekend had op hun album ‘Contra’ een foto van een meisje in de jaren ’80 gezet. Dat meisje was Ann Kirsten Kennis, en haar dochter ontdekte ze op de albumhoes stond afgebeeld.

Kennis was het hier niet mee eens en stapte naar de rechter. Vampire Weekend zegt dat ze juist hebben gehandeld en dat de fotograaf, Tod Brody, fouten heeft gemaakt. De band moet echter schadevergoeding betalen, en de fotograaf is opnieuw aangeklaagd door Kennis.

Lees meer over

copyright
muzikanten
bands