Nieuwe wending in verdwijning Madeleine McCann

door:
De vermissing van Madeleine McCann is al 6,5 jaar wereld nieuws. Het is een van de bekendste vermissingszaken van de laatste tijd. Op 3 mei 2007 verdween het Britse driejarige kleutertje spoorloos. Talloze verdachten zijn aangehouden, maar hebben allen tot niets geleid. Er is nooit een dader gepakt. In 2008 heeft de Portugese politie de zaak gesloten. In 2011 werd na aandringen van premier David Cameron de zaak heropend. Dit was een meesterzet, want in juli van dit jaar kwam Scotland Yard met een doorbraak in de zaak. Er zijn nieuwe aanwijzingen en potentiële verdachten in beeld. Misschien wordt de vermissing eindelijk opgelost. Tot op de dag van vandaag is het lot van Madeleine nog steeds onzeker. Maar hoe begon het allemaal?

Verhaal volgens de ouders Gerry en Kate

Op 3 mei 2007 verdween het Britse kleutertje Madeleine McCann. Ze was met haar ouders Gerry en Kate en haar baby broertje en zusje Sean en Amelie op vakantie in Prai del Luz Portugal. Haar ouders gingen met een stel vrienden in het tapasrestaurant van het Ocean resort eten.Telkens ging een van de vrienden bij hun eigen kinderen kijken.Toen Gerry om 9 uur in het appartement was, viel hem op dat de slaapkamerdeur waar de kinderen sliepen openstond. Hij gaf er niet al te veel belangstelling aan en liep weer terug naar het restaurant. Om half 10 ging een vriend van Gerry en Kate bij de kinderen kijken. Ook hij concludeerde dat er iets aan de hand was. Om 10 uur ging Kate bij de kinderen kijken. Het viel haar wel op dat de slaapkamerdeur openstond. Ze vond het niet verdacht en deed de kamerdeur iets te hard dicht. Ze was bang dat ze kinderen wakker had gemaakt, dus keek ze nog even snel in de slaapkamer. Ze zag dat Madeleine ’s bed leeg was. Op hetzelfde moment zag ze de gordijnen bewegen door de wind. Ze wist zeker dat ze voordat ze weg waren gegaan de rolluiken, het raam en de gordijnen dicht had gedaan. Vanaf dat moment wist ze dat er iets goed mis was.

Verdachten

Op 15 mei 2007 werd de in Portugal wonende Brit Robert Murat als eerste formele verdachte aangewezen. Wegens gebrek aan bewijs moest de Portugese politie de Brit als officieel verdachte laten gaan.

In september 2007 werden de ouders van Madeleine formeel als verdachten beschouwd. De Portugese politie baseerde de verdenking op grond van een aantal merkwaardige zaken. De ouders van Maddie hebben verklaard dat de rolluiken van de slaapkamergeforceerd waren, maar volgens de Portugese politie was dit helemaal niet het geval. De Portugese politie was van mening dat de rolluiken en de ramen van buitenaf onmogelijk open te maken zijn. De enige vingerafdruk die ze op de rolluiken kon vinden, was van Kate (de moeder van Maddie). Ten tweede is het vreemd dat de ouders van Maddie en hun vrienden tegenstrijdige verklaringen hadden afgelegd. Er was geen geheel.Nog een verdachte zaak was dat met behulp van honden een lijk geur in de slaapkamer van Maddie en de woonkamer van het appartement was gevonden. De lijk geur werd ook de op kleding van Kate McCann en de lievelingsknuffel van Maddie gevonden.In de huurauto die de familie 25 dagen na de verdwijning van Maddie had gehuurd werden lichaamssappen gevonden. Uit DNA-onderzoek was gebleken dat er een kans van 88% was, dat het om de lichaamssappen van Madeleine zouden gaan.

Gerry en Kate zijn beide arts. Er is een kans dat er een ongeluk in het appartement heeft plaatsgevonden terwijl Gerry en Kate aan het eten waren. Bij aankomst zouden de ouders het kind dood aan hebben getroffen. In de kwaliteit van arts zijnde zou deze nalatigheid de McCann’s zwaar worden aangerekend. Misschien hebben ze daarom vanaf het begin af aan geroepen dat Maddie ontvoerd was.

Reconstructiefoto van hoe Madeleine er nu uit zou moeten zien.

Goncalo Amaral coördinator van het onderzoek naar de verdwijning van Maddie McCann werd in oktober 2007 van het onderzoek afgehaald omdat hij kritiek op de Britse politie en de familie van Madeleine had geuit. In juli
2008 werd het onderzoek naar de verdwijning gesloten. In mei 2011 werd er op aandringen van premier David Cameron een nieuw onderzoek ingesteld bij de Scotland Yard. In juli van dit jaar heeft de Britse politie nieuwe aanwijzingen om de zaak nog eens te onderzoeken. De politie sluit nu nog niet uit dat Maddie in leven is.

Het Britse programma Crimewatch, een soortgelijk programma als Opsporing Verzocht, heeft maandagavond een nauwkeurige reconstructive van de verdwijning getoond. Het programma beschouwd de McCann’s niet als verdachten en heeft nieuwe verdachten op het oog. Het programma liet van hen nieuwe compositietekeningen zien. De tekeningen zijn gemaakt op basis van ooggetuigenverslagen. Het gaat om een man van 20 tot 40 jaar van middelmatig lengte en bestuur die om 10 uur s ’avonds een blond kind naar het strand droeg. Dit is een andere man die de politie eerst als verdachte beschouwde. De man zou waarschijnlijk Nederlands of Duits spreken.

Vanaf het eerste moment verdacht de politie een man op basis van een verklaring van een van de vrienden van Gerry en Kate. De man liep vanuit de richting van het appartement van de McCann’s en droeg een kind in zijn armen. Nu uit nieuw onderzoek is gebleken dat het om een onschuldige huisvader gaat. In het resort was een crèche en er is een grote kans dat het om een onschuldige vader ging die zijn kind naar zijn appartement droeg.

Er is een nieuwe tweede nieuwe aanwijzing volgens het BBC-programma. Er zijn verschillende verdachte mannen om het appartementencomplex gesignaleerd. Ooggetuigen zagen een verdachtekale man twee keer in de buurt van het appartementencomplex: een keer bij appartementeningang en een keer bij ingang van het tapasrestaurant. Later werden er twee mannen gesignaleerd bij een leeg appartement twee verdiepingen onder het appartement van de McCann’ s. Een van die mannen werd twee uur later nog een keer in de buurt van het appartement gesignaleerd. Om 6 uur ‘s avonds werd er ook een man gezien in en om het trappenhuis van het appartementencomplex. Twee uur na de verdwijning van Madeleine werden 2 mannen gezien die met harde stemmen een discussie aan het voeren waren. Het is nog onbekend wat deze mannen met de verdwijning te maken hebben, maar de Britse politie wil zo veel mogelijk uitsluiten.

Een derde nieuwe aanwijzing volgens Crimewatch is dat het aantal inbraken rond mei 2007 in Praia da Luz flink was verhoogd. Inbrekers gebruikten altijd de ramen om in de appartementen binnen te dringen. Er is mogelijkheid dat Madeleine een inbraak verstoord heeft en dat de inbrekers haar ontvoerd hebben.

Peter R. de Vries ontkracht de nieuwe compositietekeningen. Hij zegt dat de getuige die de compositietekeningen heeft gemaakt, maanden later de vader van Maddie zag en hem als de man van de tekening zou herkennen. In De Wereld Draait Door is de Vries van mening dat de uitzending van Crimewatch een grote vooropgezette val is. Scotland Yard zou de uitzending gebruiken als een val voor de ‘ontvoerders’. De daders zouden na de uitzending met elkaar kunnen bellen, dat zou de Scotland Yard kunnen aftappen en zo de daders kunnen pakken.

Nu is natuurlijk de vraag of de uitzending voor nieuwe aanwijzingen zal zorgen of het zou ook een val kunnen zijn. Of zouden de McCann’s toch Maddie hebben vermoord en niks hebben gezegd uit angst voor beschuldiging van nalatigheid. Zou een onbekende man Maddie mee hebben genomen? Er is natuurlijk ook altijd een mogelijkheid dat de verdwijning nooit opgelost zal worden. En dat Madeleine definitief van de aardbodem is verdwenen.

verdachte

Compositietekeningen van de nieuwe verdachte