Ook al ben ik zwart als roet

door:
De kruidnootjes liggen nog maar net in de schrappen en het is nog geen december, maar de discussie over het Sinterklaasfeest is alweer begonnen. Elk jaar verheugen vele Nederlanders zich op het volksfeest. Kinderen zijn zenuwachtig voor het wachten van het gebonk op de deur van Zwarte Piet, die een grote zak met cadeautjes voor de deur neerzet. Zwarte piet is een fenomeen en is niet meer weg te denken uit de Sinterklaastraditie. Echter de knecht van Sinterklaas is bij veel mensen een doorn in het oog. Zwarte Piet zou discriminerend van aard zijn.

In 1850 gaf onderwijzer Jan Schenkman het prentenboek Sint Nicolaas en zijn knecht. Men denkt dat dit het begin van het moderne Sinterklaasfeest is. Jan Schenkman voerde met zijn prentenboekdrie nieuwe tradities in: de knecht van Sinterklaas, de stoomboot en de intocht. Eerst was er één piet, maar na de bevrijding in ’45 organiseerden Canadese soldaten een Sinterklaasfeest
met een grote groep pieten. Dit is altijd zo gebleven. Met de groei van de
multiculturele samenlevingkwam in 1981de eerste actie ‘Sinterklaas zonder zwarte piet’. Desalniettemin bleek uit onderzoek in 1988 dat 96% van de bevolking sinterklaas als een traditie zag en Zwarte Piet niet discriminerend vond.

De laatste tijd loopt de Zwarte Pietenkwestie hoog op. Er is zelfs in oktober van dit jaar bezwaar ingediend tegen de intocht van Sinterklaas in Amsterdam en daarbij is er een aanklacht ingediend bij the European Court of Human Rights tegen de Nederlandse staat.Initiatiefnemer voor alle acties is kunstenaar en activist Quinsy Gario. Hij vindt Zwarte Piet een koloniale oprisping. ‘De stem van de zwarte Nederlander wordt niet gehoord’. Zwarte Piet is volgens hem beledigend en discriminerend.De organisatie van de intocht van Amsterdam is het deels met Gario eens, maar neigt meer naar de voorstanders van het Sintfestijn. ‘ Het is ons streven een leuk, veilig en vrolijk kinderfeest te organiseren voor alle Amsterdammers. Dat wil niet zeggen dat het altijd op deze manier moet blijven gebeuren. Maar wij zijn niet de eigenaar van een nationale traditie’.

Het weglaten van Zwarte Piet is een inbreuk op het Hollandse volksfeest vinden veel Nederlanders. Zwarte Piet is zwart omdat hij door de schoorsteen komt als hij cadeautjes komt brengen. Sinterklaasliefhebbers hebben Zwarte Piet nooit met Afrika of met de slavernij in verband gebracht. Het is een traditie en die moet in stand blijven.

Nu is de vraag of het tijd voor verandering is. Zwarte Piet is verzonnen in de tijd dat er bijna geen gekleurde Nederlanders in Nederland woonden. Zwarte Piet is ooit bedacht en niet bedoeld voor de eeuwigheid. Of moet het Sinterklaasfeest blijven zoals het is, omdat het altijd zo geweest is?