Opstelten: Pedoseksuelen kunnen Nederlands paspoort kwijtraken

door:
Veroordeelde pedoseksuelen met grote kans op herhaling moeten hun paspoort kwijt kunnen raken. Met deze maatregel wil minister Opstelten van Veiligheid en Justitie voorkomen dat zij naar landen als Thailand en Brazilië kunnen reizen. Op deze manier moet kindersekstoerisme aan banden worden gelegd. Dit voorstel is deel van een actieplan dat Opstelten op 10 oktober naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Dit voorstel is van toepassing op pedoseksuelen waarbij een ‘groot risico’ bestaat dat zij in herhaling zullen vallen. Hun paspoort kan vervallen worden verklaard of worden geweigerd. Op deze manier wordt voornamelijk het reizen buiten Europa bemoeilijkt. Zodoende wil Opstelten het reizen naar landen waar veel kindersekstoerisme bestaat, zoals Brazilie, Thailand, India en de Filippijnen onmogelijk maken. Volgens de minister zijn de afgelopen jaren ‘enkele tientallen Nederlanders’ naar bovengenoemde landen vertrokken en hebben daar kinderen seksueel uitgebuit of misbruikt. Opstelten meldt dat de politie en het Openbaar Ministerie dit jaar acht zaken van kindersekstoerisme hebben aangepakt.

Naast deze maatregel bevat het actieplan ook de regeling dat buitenlandse werkgevers, wanneer een Nederlander bij hen solliciteert naar, bijvoorbeeld, een baan met kinderen, een internationale verklaring omtrent gedrag kunnen aanvragen. Met zo’n verklaring kan iemand aantonen dat hij geen strafbare feiten heeft gepleegd. Het actieplan wil tevens de gegevensuitwisseling over pedoseksuelen binnen de Europese Unie bevorderen.

Dit voorstel sluit naadloos aan op de veroordeling van de pedoseksueel Robert M., waarbij aan hem 19 jaar celstraf met tbs werd opgelegd, en de recente aanhouding van Frank R. uit Cuijk. Zoals uit de eerdere blog van vandaag bleek, wordt Frank R. ervan wordt verdacht kinderen te hebben misbruikt waarmee hij via ‘grooming’ (online kinderlokken) in contact is gekomen. In zijn woning is beeldmateriaal gevonden waarop bijna 300 verschillende kinderen te zien zijn. Dat deze gebeurtenissen de maatschappij hevig hebben verontrust blijkt wel uit de blog van Hala Naoum Néhmé, waarin zij ervoor pleit om Robert M. na zijn gevangenisstraf terug te sturen naar zijn geboorteland (Letland).

Lees het bronartikel op elsevier.nl --

http://www.elsevier.nl/Politiek/nieuws/2013/10/Opstelten-pedoseksueel-kan-Nederlands-paspoort-kwijtraken-1386867W/.