Pedoseksueel mag blijven in Veenendaal, maar…

door:
Burgemeester van Veenendaal Wouter Kolff heeft gisteren via een kort geding geprobeerd elf afspraken af te dwingen bij de rechtbank van Utrecht, na de terugkeer van een veroordeelde pedoseksueel eerder dit jaar. Eén van deze afspraken is: ‘geen contact met minderjarigen’.

Volgens de burgemeester heeft hij de plicht om mensen op te nemen en wil hij niet dat de pedoseksueel verhuisd. Wel wil hij afdwingen dat de man zich niet mag ophouden bij plaatsen waar kinderen komen, zoals scholen, speeltuinen, kinderdagverblijven en de binnentuin van zijn eigen appartementencomplex. Ook zou hij zich twee keer per jaar moeten melden op het gemeentehuis. Dit is de eerste keer dat een burgemeester in een dergelijke zaak een collectieve vordering doet. Eerdere pogingen van gemeenten om gebiedsverboden af te dwingen via het bestuursrecht, mislukten. De burgemeester probeert het via het civiel recht omdat hij hier meer mogelijkheden ziet dan bij het bestuursrecht. Hij wil via deze weg een principiële uitspraak afdwingen. In het civiele recht moet echter wel ‘schade’ worden aangetoond. Maar volgens de burgemeester gaat het hier niet om: “Het gaat om het aantonen van een onrechtmatige daad. Die kan eruit bestaan dat het woongenot en de privacy van de omgeving echt aangetast worden zonder aanvullende afspraken. Daarom wil ik dat de rechter die aanvullende afspraken oplegt. Ook zegt hij: Het gaat er niet om dat het ene belang zwaarder weegt dan het ander. Het gaat er om dat er een disbalans ontstaat als de ex-gedetineerde volledig kan gaan en staan waar hij wil, terwijl de buurt die geen delicten heeft begaan ermee wordt opgezadeld - in die zin dat er geen aanvullende afspraken kunnen worden gemaakt. Daar zit een disbalans in, die wat mij betreft zoveel mogelijk wordt opgeheven.

De 48-jarige pedoseksueel zat zijn gevangenisstraf uit wegens het bezit en de verspreiding van een grote hoeveelheid kinderporno. Acht jaar geleden was hij al eens eerder veroordeeld voor seksuele handelingen met een neefje. Volgens de advocaat van de pedoseksueel wil hij zich aan bijna alle voorwaarden houden. Hij wil ze alleen niet opgelegd krijgen als extra straf. Volgens zijn advocaat is de zaak in strijd met de grondrechten van de man, en is het niet aan de gemeente om een extra straf op te leggen. De pedoseksueel wordt al gecontroleerd door de reclassering en ondergaat een psychiatrische behandeling.

De uitspraak van de zaak is op 6 november. Wat vindt u van de afspraken van de burgemeester?