Recht op onderwijs voor velen normaal, voor Malala niet

door:
In een interview dat Malala Yousafzai een jaar na de aanslag van de Taliban met de BBC heeft, wordt duidelijk dat ze één doel heeft, het recht op onderwijs voor meisjes mogelijk maken. Ze kwam een jaar geleden hardop uit voor haar recht op onderwijs, dit zorgde ervoor dat ze bijna vermoord werd door de Taliban. Nu is ze een van de genomineerde voor de Nobelprijs voor de vrede.

‘Ik wilde voor mijn rechten opkomen’, zegt Malala in het interview. Daarnaast zegt ze dat het algemeen bekend is dat terroristen bang zijn voor de macht van het onderwijs.

Toen Malala 11 was leefde ze in de tijd dat de Taliban het nog voor het zeggen had, in het gebied in Pakistan waar zij zelf vandaan komt . In die tijd is ze begonnen met anoniem een blog bijhouden voor de BBC, hierin vermelde zij hoe graag ze naar school wilde en dat ze zich zorgen baarde over de toekomst in haar land.

Naast haar anonieme blog sprak Malala ook in het openbaar. Dapper benadrukte ze op de Pakistaanse televisie het recht op onderwijs voor meisjes. Toen ze met de schoolbus op 9 oktober een jaar geleden naar huis reed, werd deze aangehouden door gewapende mannen. Er werd door de mannen gevraagd wie Malala was, zodra dit bekend was liep er een man op haar af en zette een pistool tegen haar hoofd. In Engeland werd ze in het ziekenhuis van de dood gered, na deze opname is ze in Engeland blijven wonen. Ze overweegt toch nog om later terug te keren naar Pakistan.

De impact die de aanslag creeërde was enorm, de volgende dagenhielden mensen spandoeken met de tekst ‘Ik ben Malala’ omhoog. Deze mensen kwamen nu ook, net als Malala, op voor hun rechten en spraken zich uit tegen het terrorisme. Wereldwijd is men nu bekend metMalala.

Dit heeft zelfs gezorgd, dat ze in juli brief een van een Talibancommandant heeft gekregen die zei spijt te hebben van de aanslag.

Nadat de Talibancommandant de verantwoordelijkheid voor de aanslag op zich had genomen, gaf een woordvoerder van de Pakistaanse Taliban een reactie Ze is geen dapper meisje, ze is niet moedig. We zullen haar opnieuw aanvallen zodra we de kans krijgen.

Op 8 oktober is haar boek uitgekomen genaamd: Ik ben Malala. Daarnaast is ze ook door de Britse Koningin Elizabeth II op Buckingham Palace uitgenodigd voor een receptie die op 18 oktober in het paleis, die zal worden gehost door de koningin en haar man prins Philip. Malala is sinds de aanslag wereldberoemd, spreekt de Verenigde Naties toe en is genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede.