Silk Road: De online marktplaats voor criminelen

door:
Silk Road was een ondergrondse website in de Verenigde Staten waar alle soorten drugs online werden verkocht en heeft in totaal 1,2 miljard omgezet gemaakt. Tevens was het mogelijk om wapens, vervalste documenten en anonieme bankrekeningen te onderhandelen via deze site. De FBI startte in 2011 een omvangrijke operatie om de website offline te halen en de oprichter te vinden en te arresteren. De oprichter was tot voor kort alleen bekend onder zijn online schuilnaam The Dread Pirate Roberts. Op 2 oktober 2013 lukte het de FBI dan eindelijk de oprichter, de 29-jarige Ross William Ulbricht, te arresteren in een bibliotheek in San Francisco. De FBI kon hem vinden via zijn Gmail-adres, die hij in de begintijd van Silk Road gebruikte voor het promoten van zijn onderneming. Door verschillende vorderingen wist de FBI uiteindelijk te achterhalen waar Ulbricht vermoedelijk verbleef. Afgelopen donderdag vond de rechtszitting in New York plaats, omdat de overheid dit wenste. Ulbricht ontkent alles en zal proberen op borgtocht vrij te komen.

Ulbricht is aangehouden op verdenking het brein achter de ondergrondse marktplaats te zijn en zou alleen al 80 miljoen dollar commissies hebben ontvangen voor de distributie van de illegale goederen aan meer dan 100.000 online kopers. De FBI heeft in zijn onderzoek undercover agenten ingezet die zich voordeden als drugshandelaars. FBI documenten wijzen uit dat Ulbricht een undercover agent gevraagd had een oud-medewerker van hem te vermoorden. Vervolgens heeft Ulbricht 80.000 dollar overgemaakt voor de moord aan de undercover agent. De FBI heeft foto’s van de slachtoffer gemaakt van een in scène gezette marteling, als bewijs voor Ulbricht dat de moord zou hebben plaatsgevonden. Tevens zou Ulbricht later nog 150.000 dollar hebben betaald om een andere huurmoordenaar in te schakelen, maar hier is geen bewijs van. Maar waarom kon het onderzoek van de FBI niet 1,2,3 afgerond worden en duurde het 2,5 jaar voordat zij Ulbricht hebben opgespoord?

Wel hierom, Silk Road opereerde via het anonieme TOR-netwerk. Deze applicatie maakt het mogelijk dat jouw IP-adres verstopt wordt achter andere IP-adressen, zodat je altijd van adres kunt wisselen. Het is een onderdeel van het netwerk, maar onvindbaar voor zoekmachines, waardoor het veel moeite kost om op zo een site te komen. Uit onderzoek blijkt dat deze verborgen online wereld 3 keer zo groot is als het normale web waar wij ons op begeven. Niet iedereen kan zomaar op Silk Road drugs kopen, omdat je via verschillende sites pas bij een geschikte link terechtkomt die je naar Silk Road brengt. Nadat het je is gelukt om in te loggen op de site dan vind je een walhalla voor drugsgebruikers. De drugs is onderverdeeld in verschillende categorieën en daaronder worden de verkopers beoordeeld.

De handelaren en kopers waren anoniem en daarom werd er veelal betaald met de anonieme valuta Bitcoin. Momenteel staat er een logo van de FBI op de site met de tekst dat de site in beslag genomen is door de FBI. Het onderzoek omtrent Silk Road is nog niet afgerond nu deze feiten bekend zijn. Een paar uur na de arrestatie van Ulbricht waren er nog vier Britten opgepakt in verband met deze zaak. Deze zijn uitgevoerd door het Britse National Crime Agency, welke nauw heeft samengewerkt met de FBI. De vier Britten worden ervan verdacht te hebben gehandeld in verdovende middelen. Wellicht dat er in de komende tijd ook nog arrestaties in Nederland zullen plaatsvinden.