Voorwaardelijke straf: niet verliefd worden

door:
Een rechter in de Amerikaanse staat Nebraska heeft onlangs een wel heel vreemde voorwaardelijke straf opgelegd. Verdachte Jeffrey Hoadley hoeft niet de cel in voor poging tot inbraak, maar krijgt 36 maanden proeftijd. Tijdens deze probation mag hij niet verliefd worden of een ‘romantische relatie’ aangaan.

Jeffrey Hoadley en Michael Larkowski hadden samen een overval gepland op een filiaal van Speedway Auto Parts in de stad Norfolk. Ze waren erheen gereden, maar toen het tijd was om over het hek te klimmen, begon de 21-jarige Hoadley te aarzelen. Hij ging weg, terwijl Larkowski wel over het hek klom. Het inbraakalarm ging af, Larkowski werd gearresteerd en later werd ook Hoadley opgepakt.

Hoadley moest voor rechter Mark Johnson verschijnen, en kreeg een voorwaardelijke straf toegewezen. Dit dankzij het feit dat Hoadley zich op het laatste moment terugtrok. ‘I’m really taking a chance on you’, aldus rechter Johnson. ‘You have a moral compass. Something in you turned away.
36 maanden proeftijd werd het dus, maar de rechter had nog een voorwaarde. Hoadley mag niet verliefd worden of een relatie beginnen tijdens deze 36 maanden, zodat hij ‘op zichzelf kan focussen’. Als Hoadley zich hier niet aan houdt krijgt hij een gevangenisstraf van 120 dagen.

Een vreemde voorwaarde, en het is de vraag of dit wel zomaar kan. In Californië heeft ooit een rechter aan een verdachte de voorwaarde opgelegd om niet zwanger te worden buiten het huwelijk, maar het gerechtshof vernietigde deze voorwaarde. De voorwaarde had namelijk niets te maken met het gepleegde feit (diefstal), had te maken met gedrag dat niet crimineel is en in de toekomst ook geen strafbaar feit zou opleveren.
We kunnen wel stellen dat we hier met eenzelfde situatie te maken hebben. Een relatie heeft niets te maken met de inbraak en het hebben van een relatie is ook geen (toekomstig) crimineel gedrag. Het is te hopen voor Hoadley dat ook deze voorwaarde wordt vernietigd, zodat hij gewoon de vrijheid heeft om een relatie te beginnen wanneer hij dat wil - en niet wanneer de strafrechter dat wil.