VS tekent historisch VN wapenverdrag

door:
De Verenigde Staten, s werelds grootste wapenproducent, hebben zojuist het VN verdrag voor international wapenhandel getekend. Het verdrag reguleert de wereldwijde handel in conventionele wapens. Van aangesloten landen wordt geƫist duidelijke regels te stellen om deze handel te beperken, bijvoorbeeld in de export van wapens.

De wereldwijde handel in conventionele wapens bedraagt momenteel meer dan 80 miljard dollar in 2011. De VS is de grootste wapenproducent ter wereld met geschat marktaandeel van 78 procent. Vandaag tekende minister van buitenlandse zaken John Kerry het verdrag samen met 17 andere staten, ondanks veel binnenlandse tegenstand. Hij noemde het verdrag een belangrijke stap in de strijd tegen illegale wapens.

Het verdrag voor internationale wapenhandel (Arms Trade Treaty (PDF)) eist dat aangesloten landen duidelijke regels en beperkingen stellen omtrent de handel in conventionele wapens, waaronder productie en export. Het verdrag moet er toe leiden dat terroristische organisaties en de georganiseerde misdaad minder gemakkelijk aan conventionele wapens kunnen komen.

style=float:

Het wapenverdrag werd door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties op 2 april 2013 aangenomen (PDF) met 154 stemmen voor, 3 tegen en 23 onthoudingen. Momenteel hebben 107 staten het verdrag getekend; 6 staten hebben het verdrag ook geratificeerd. Nederland tekende het verdrag op 3 juni 2013 bij totstandkoming, samen met 68 andere landen.

In 2012 zette een team van Google de wereldwijde wapenhandel in prachtige visualisaties uiteen. Bekijk zelf ook op Chrome Experiments -- http://www.chromeexperiments.com/detail/arms-globe/.

(foto: AP Photo/Jason DeCrow)