Zwarte Piet, de nieuwe negerzoen

door:
?In onze multiculturele samenleving heerst er een enorme angst voor racisme. Alles wat enigszins geassocieerd kan worden met racistisch of discriminerend gedachtegoed wordt beschouwd als moreel verwerpelijk en moet verbannenworden uit de maatschappij, kijk bijvoorbeeld naar de treurige geschiedenis vande “negerzoen”. Dat de obsessie voor racisme nog steeds een dagelijks probleemis, blijkt wel uit het huidige slachtoffer van deze verwerpelijke angst: de zwarte piet.

Volgens sommigen is zwarte piet een verwijzing naar de
slavernij. Zij stellen dat wij kinderen indoctrineren en racistische stereotyperingen opdringen. Ik vraag me af hoeveel Nederlanders momenteel mensen met een zwarte huidskleur nog beschouwen als slaaf, laat staan dat ze daaraan denken wanneer zwarte piet cadeautjes komt brengen en pepernoten strooit. Ik geloof al helemaal niet dat er ook maar enig kind is in Nederland die een zwarte piet associeert met slavernij, als ze ├╝berhaupt de betekenis daarvan begrijpen. Zwarte piet is zwart, want van roet in schoorstenen word je zwart. Onze kinderen worden niet racistisch door een huidskleur. Zij worden racistisch doordat wij als samenleving maar blijven benadrukken dat mensen met een zwarte huidskleur een andere afkomst en geschiedenis hebben. Zij worden racistisch doordat wij als samenleving maar blijven benadrukken dat mensen met een zwarte huidskleur anders zijn, en ze worden vooral racistisch omdat de samenleving maar blijft benadrukken dat zwarten een minderheid vormen en daarom beschermd zouden moeten worden.

“VN onderzoeken zwarte piet”. Ik sta zelden met mijn mond vol tanden, maar ik wist niet wat ik las toen ik deze kop voorbij zag komen. Waarom zou de VN zich moeten bezighouden met deze discussie aangaande een nationale traditie? Het is van de zotte dat Nederland zich niet hevig verzet tegen een dergelijk onderzoek. De VN hebben wel interessantere dingen te doen zou je denken. De wereld zit nog vol met slavernij waarover wij het vooral niet te veel willen hebben. Het lijkt mij noodzakelijk dat de VN moeten gaan nadenken waar zij hun prioriteiten leggen en dat de voorzitter van de werkgroep geen mening vormt voordat het onderzoek is afgerond.

Het sinterklaasfeest mag geen slachtoffer worden van verontwaardigde minderheden. Zwart of blank, hetero of homo, roodharig of bruinharig, dit feest is voor iedereen. Niet om een traditie van slavernij in stand te houden, maar voor het vieren van een nationaal feest met cadeaus en chocoladeletters, waarvan in de productie hopelijk de echte slavernij wordt verbannen.

Lees meer over

Zwarte Piet